V business parku Ponávka otevřela luxusní ubytovna pro nájemníky ze zahraničí.

V business parku Ponávka otevřela luxusní ubytovna pro nájemníky ze zahraničí. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V Brně otevřeli luxusní ubytovnu pro cizince. Naučí je i české zvyky

  • 8
Shánět narychlo bydlení v Brně nemusí být nic snadného. Zvlášť pokud jste zahraniční student nebo specialista přicházející do města za prací. Právě na takové skupiny proto zacílilo nové ubytovací centrum Domeq v areálu Business parku Ponávka firmy CTP.

Dům o dvanácti patrech nabízí 159 pokojů s více než třemi sty lůžky. Přízemí slouží jako společenská místnost s kuchyní, biliárem i prostory pro práci a schůzky.

„Snažili jsme se do Brna přinést trochu jiný koncept ubytování, než jsou třeba klasické koleje. Studenti ze zahraničí jsou často zvyklí na jiné standardy a my jsme se inspirovali západní Evropou a potřebami mladé generace,“ představil svou vizi developer společnosti CTP Jiří Kostečka.

Projekt vznikl ve spolupráci s agenturou Foreigners.cz, která se také stará o chod budovy, ubytovává zájemce a pomáhá jim se zabydlením v Brně. „Chtěli bychom tu pro nájemce utvořit komunitu, představovat jim naše zvyky a identitu, proto tu pro ně budeme pořádat i různé společenské akce,“ vysvětlila spoluzakladatelka agentury Foreigners Andrea Tkačuková.

Za velkou výhodu centra Domeq považuje možnost krátkodobého ubytování. „Spousta lidí přijede ze zahraničí a mají tady tříměsíční zkušební lhůtu. Pronajímatelé bytů ale většinou nechtějí podepisovat smlouvy na kratší dobu než je jeden rok. Tady je ale možnost pronajmout si pokoj na dobu od jednoho měsíce, což je pro tyto účely ideální,“ konstatovala Tkačuková.

Oproti běžným pronájmům zde ale lidé zaplatí více. Například za pokoj o velikosti 22 metrů čtverečních dají 10,5 tisíce korun měsíčně.