Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Se svou ženou jedu už jen čistý folklor, hlásí král slováckého verbuňku

  10:33
Veleschopného verbíře i zpěváka s hlasem jako zvon Erika Feldvabela obdivuje na Slovácku mnoho nadšenců do lidového umění. Svému „řemeslu“ se věnuje neustále, ať už trénuje s mužáckým sborem Staroměští mládenci, zpívá s cimbálovkou Bálešáci, nebo pomáhá s přípravou talentovaných tanečníků.
Pětačtyřicetiletý Erik Feldvabel se začal věnovat folkloru už v dětství, kdy ho...

Pětačtyřicetiletý Erik Feldvabel se začal věnovat folkloru už v dětství, kdy ho strýc ho poprosil, aby nastoupil do dětského souboru s jeho dcerami, protože tyto zájmové organizace mají chlapců vždy nedostatek. | foto: archiv Erika Feldvabela

Málokdo z jeho následovníků by proto věřil, že existovala doba, kdy pro něj šlo jen o jeden z mnoha způsobů, jak vyplnit volný čas. „Kdyby mě v tom nerozvážném věku nepodchytili, myslím, že bych s folklorem nejspíš seknul,“ přemítá s odstupem.

A to by byla velká škoda. Vždyť dnes pětačtyřicetiletý Feldvabel se zapsal do historie svého regionu unikátním a dosud nepřekonaným počinem – čtyřikrát triumfoval ve finále verbířské soutěže, která je součástí Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici na Hodonínsku. Mnozí chlapci z této oblasti sní jen o účasti a málokdo jim může dát tak cenné rady jako král slováckého verbuňku, tedy lidového tance, který je už téměř dvě desetiletí zapsaný na seznamu UNESCO.

„Ze začátku mě překvapovalo, když jsem u některých kluků viděl, že podcenili přípravu z pohledu kondice. Já se v soutěžních letech udržoval samotnými tréninky v souboru, navštěvováním posilovny a hlavně běháním,“ zamýšlí se s odstupem Feldvabel, který na akci bral poprvé „zlato“ jako dvacetiletý.

A tehdy se pro něj mnohé změnilo. Do té doby ho přízeň diváků a lidí pohybujících se kolem specifického mužského tance vždy naplňovala energií, a tak se nikdy nepotýkal se silnou nervozitou.

Bez dobré fyzičky verbuňk nezatančíte, říká oceněný milovník folkloru a vína

„Cítil jsem obrovskou radost a euforii, vnitřně i od lidí ze souboru. I proto, že jsem jakékoliv umístění nečekal, natož vítězství. Další rok jsem ale vnímal určitou tíhu toho, že jsem něco dokázal. Říkal jsem si, že teď už si nemůžu dovolit udělat ostudu a prostě musím být perfektní,“ vzpomíná s úsměvem. S prvním tónem písničky a pohledem primáše cimbálové muziky se naštěstí vždy jeho obavy vytratily, což pro něj platí dodnes.

Kromě talentu a píle je potřeba průbojnost

Jako mistr svého oboru po dlouhá léta zasedá v porotě prestižní soutěže, kde zastupuje Dolňácko. „Správný verbíř má mít kromě talentu a píle také určitou dávku průbojnosti, která často může rozhodnout o pořadí,“ nabízí recept na úspěch.

Co je to verbuňk

Slovácký verbuňk je součástí Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva od roku 2005. Patří mezi mužské tance skočného charakteru. Jde o pohyb improvizovaný a každý tanečník vystupuje sám za sebe podle svého regionu, povahy a tanečního umění. V současné době je rozšířený pouze na Slovácku. Od roku 1986 je soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku znovu součástí Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici.

Zdroj: Národní ústav lidové kultury

Nicméně náročnost úkolu komplikuje i mikroregionální rozdělení. Každá oblast – ať už jde o Podluží, Horňácko nebo třeba Hanácké Slovácko – si drží svá specifika. Problém pro soutěžící tkví také v různých požadavcích porotců. „Je to začarovaný kruh. Chceme, aby vycházeli z podstaty, ale zároveň bylo jejich vystoupení pestré a zábavné. Takže se dostávají do pasti,“ uznává zkušený „soudce“.

Chlapci často přicházejí s novými kreativními prvky, které se nazývají cifry. Mantinely pro to, jestli s nimi nakonec uspějí, se však rok co rok mění. Východiskem je tak najít harmonii mezi starým a novým a vyzkoušet štěstí. Lidová kultura se totiž i podle etnologů vyvíjí a vyvíjet má.

I Feldvabel si prošel pestrou osobní „evolucí“. Folkloru se začal věnovat už v dětství, strýc ho tenkrát poprosil, aby nastoupil do dětského souboru s jeho dcerami. Chlapců mají totiž tyto zájmové organizace vždy nedostatek, a tak přivedení vlastního tanečníka mnohdy tvoří pro dívky podmínku. „Když mi bylo třináct let, skoro celá parta kamarádů ze souboru odešla,“ vzpomíná Feldvabel na období, v němž ho příliš nedělilo od seknutí se životním koníčkem.

Folklor, metal a patka

Jenže díky zájmu známého verbíře a letitého politika za KDU-ČSL Josefa Bazaly, který ho přesvědčil, aby začal chodit do přípravky pro tanečníky souboru Dolina, u folkloru zůstal. Rychle se propracoval nahoru, nicméně svůj čas stále dělil i mezi jinou zábavu.

„S partou kamarádů ze základní školy jsem jezdil na bigbíty, tedy metalovou hudbu. Měl jsem náušnici, dlouhé vlasy mi však teta, která pracovala jako kadeřnice, nedovolila. Tak jsem si držel alespoň takovou delší patku,“ povídá pobaveně.

Časem se víc začlenil do kolektivu zmiňovaného souboru, navíc si v něm našel i přítelkyni – nynější manželku Jitku. „Má žena je a již tehdy byla absolutně zapálená folkloristka. Právě díky ní u mě došlo k definitivnímu zlomu. Co jsem s ní, jedu jen čistý folklor,“ směje se Feldvabel.

Slovácký verbuňk se učí muži z celé Moravy, jezdí kvůli tomu na seminář

Dnes si ho málokdo dokáže představit jinak než na jevišti, ať už jako verbíře, tanečníka či zpěváka. „Popravdě se skoro nenajde týden, kdy bych na sebe kroj neoblékl. Kolem kultury se ostatně točí většina mých aktivit,“ připomíná svoje politické angažmá ve Starém Městě, kde je zastupitelem za STAN i místopředsedou kulturní komise.

Na rozdíl od své ženy, která po dokončení jednoho představení začíná přemýšlet nad druhým, si potřebuje od lidové tradice odpočinout. K relaxaci mu slouží třeba hokej. „A taky jsem si před čtyřmi lety koupil od kamaráda motorku,“ prozrazuje další svoji vášeň, se kterou si tak trochu vynahrazuje to, co ostatní „metalisté“ zažívali v mládí.

19. října 2015

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...