Na brněnském hlavním nádraží se srazily dva osobní vlaky. 21 lidí utrpělo lehká...

Na brněnském hlavním nádraží se srazily dva osobní vlaky. 21 lidí utrpělo lehká a středně těžká zranění. (5.3.2019) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Viník srážky na brněnském nádraží dál řídí vlaky, proti zákazu se odvolal

  • 4
Strojvedoucí, který loni v březnu zavinil střet dvou vlaků na brněnském hlavním nádraží, se odvolal proti ročnímu trestu zákazu výkonu činnosti. Považuje ho za nepřiměřeně přísný, absolvoval nové zkoušky. Při nehodě se zranily přes dvě desítky lidí.

Odvolání strojvedoucího začal projednávat Krajský soud v Brně, jednání po dokazování odročil na neurčito.

Muž dříve dostal u soudu nižší instance kromě zákazu výkonu činnosti podmíněný trest za obecné ohrožení z nedbalosti, ten nerozporuje.

Vlaky se čelně srazily 5. března po osmé hodině ráno na výhybce. Strojvedoucí Petr Vaněk tehdy podle obžaloby nerespektoval znamení „stůj“ na návěstidle a vjel na kolejní cestu proti jedoucímu vlaku.

U soudu vinu uznal a omluvil se. „Jakmile jsem si uvědomil svoji chybu, všemi prostředky jsem se snažil zabránit střetu, ale už to nešlo. Je mi té události líto, chtěl bych se omluvit všem, kterým jsem způsobil újmu,“ uvedl Vaněk.

Městský soud v Brně mu loni na konci října uložil trest 18 měsíců podmíněně odložených na dva roky a k tomu roční zákaz činnosti výkonu funkce strojvedoucího. Proti zákazu se Vaněk odvolal.

Bezpečnost na nádraží v Brně hlídá nový systém, vlaky zastaví na dálku

Jeho obhájkyně uvedla, že opětovně složil zkoušky a funkci strojvedoucího znovu vykonává. Trest zákazu vnímá jako nepřiměřenou sankci.

Soudkyně Hana Kleinová uvedla, že senát s rozhodnutím počká na zprávu od Drážní inspekce.

Při nehodě se zranilo 23 lidí, patnáct z nich muselo do nemocnice. Šlo především o odřeniny, zhmožděniny, vykloubení, ale i podezření na zlomeniny. Z obou vlaků záchranáři tehdy evakuovali kolem 250 lidí. Materiální škoda byla vyčíslena zhruba na 400 tisíc korun.

5. března 2019

,