Atmosféru na Střední zdravotnické škole v brněnské Jaselské ulici kritizuje část ze šesti stovek studentů i pedagogů. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na zdravotnické škole v Brně vládne strach, potvrdila také inspekce

  • 39
Klima nedůvěry a strachu. Tak označuje atmosféru na Střední zdravotnické škole v brněnské Jaselské ulici část ze šesti stovek studentů i pedagogů. Podle nich ji už delší dobu vytváří ředitelka Jarmila Kelnarová, která instituci vládne 12 let. Ta kritiku označuje za výmysl a snahu zhoršit pověst školy.

Podle některých žáků je ale situace zoufalá. Například musejí chodit na praxi nemocní, protože ředitelka ani v případě dlouhodobého pobytu v nemocnici nepardonuje víc než 20 procent absence za pololetí. Hrozí jim tak dodatečné zkoušky.

Do třídy nesmějí v bundách, i když je ve škole zima. Mají také zakázáno brát si větší tašky a kufry, přestože po vyučování míří na víkend domů. Navíc upozorňují na nedostatečnou kvalitu výuky některých předmětů nebo na fakt, že dobrovolný příspěvek tisíc korun na Spolek rodičů a přátel dětí školy vlastně dobrovolný není. Je totiž podmínkou třeba pro volný přístup žáků do knihovny.

Stížnosti píšou také rodiče. „Jsme proti, aby naše děti navštěvovaly vyučování opravdu nemocné, někdy i s horečkami či pod léky. Tím spíš, že jsou na škole, kde by se studenti měli učit o zdraví pečovat,“ napsali například loni v říjnu na vedení.

A pedagogy atmosféra na škole dokonce dohnala k tomu, že v září založili odbory. „Byl to jediný způsob, jak vytvořit platformu pro jednání. Na poradách totiž všichni mlčí,“ podotkla jejich předsedkyně Jiřina Svobodová s tím, že je nyní čeká jednání o kolektivní smlouvě. „Už se nám povedlo prosadit alespoň to, že si smíme ohřát jídlo v mikrovlnce,“ dodala.

Inspektoři vytkli škole klima i kvalitu výuky

Otevřený boj odstartoval v okamžiku, kdy se do něj pustila bývalá studentka Dorota Brzezinová. Ta hned loni v létě po maturitě napsala dopis na nejrůznější místa, včetně Úřadu vlády, který věc předal České školní inspekci. Její pracovníci v říjnu vyrazili na kontrolu a nyní zveřejnili výsledky.

Sice ocenili silné stránky školy, třeba spolupráci s partnery či úspěchy v soutěžích, ale ohledně atmosféry dali stěžovatelům za pravdu. „Vzájemné vztahy a komunikace mezi některými pedagogy včetně ředitelky se negativně promítají do školního klimatu. Obava pedagogů vyjadřovat se ke krokům vedení nebo jiných učitelů či komunikovat otevřeně se odráží i v chování žáků. Vedení se snaží některými akcemi či nařízeními klima zlepšit, nejsou však účinné,“ popsal náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Zpráva se dotýká i omluvenek. Kelnarová žádosti o prominutí vyšší než povolené absence v prvním pololetí roku 2016/2017 zamítla, ale dostatečně nezdůvodnila. A nedostatky inspektoři objevili i v kvalitě výuky některých předmětů, třeba chemie, organizace volného času či ekonomiky, kterou učí příbuzný ředitelky.

„Konstatovali jsme i porušení předpisů. Jeden pedagogický pracovník neabsolvoval studium pedagogiky. Ředitelka nedoložila aktivní snahu o získání odborně kvalifikovaného pedagoga,“ řekl Andrys.

Na post ředitele bude konkurz

Ředitelka, která na škole učí desítky let, kritiku odmítá. Domluvenou schůzku zrušila s tím, že na otázky MF DNES odpoví písemně, ani to se však nestalo. „Vaše dotazy se nezakládají na pravdě a naplňují znaky pomluvy. Interní záležitosti nebudu zatím probírat s médii,“ reagovala pouze stručně Kelnarová.

Za neúplné a zavádějící považuje částečně také závěry inspekce. Ta i přes řadu výtek její odvolání nenavrhuje. „Doporučili jsme však vypsat nové výběrové řízení,“ dodal Andrys. A s tím počítá i Jihomoravský kraj, který školu zřizuje. Ředitelce totiž končí šestileté funkční období a je už v důchodovém věku.

„Nejpozději v dubnu vyhlásíme konkurz,“ podotkla radní pro školství Jana Pejchalová (ANO), jež do funkce nastoupila až po krajských volbách na konci roku 2016, nicméně o problémech na škole ví. „Zatím se ke mně dostala jen jedna anonymní stížnost a na tu se dá těžko reagovat,“ poznamenala.

Podle ní je důležité, aby se přihlásil někdo schopný z druhého tábora. „Paní ředitelka se netají tím, že už má svého kandidáta připraveného. Pokud nebude mít opozice kvalitního oponenta, může se stát, že se nic nezmění,“ dodala radní.