Na stranu provozovatele brněnského podniku U Vodičků se v petici postavily přes...

Na stranu provozovatele brněnského podniku U Vodičků se v petici postavily přes dva tisíce lidí. Jiní si naopak stěžují na hluk a obtěžování. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Radnici vadí rušná hospoda, její provozovatel si stěžuje na šikanu

  • 65
Až ve fyzické napadení místního obyvatele údajně přerostl spor okolo hospody U Vodičků v brněnských Černých Polích. Mezi jeho provozovatelem a radnicí Brna-sever panuje dlouhodobá pře, která už před rokem vyústila v podání výpovědi majiteli výčepu. Hospodský se proti rozhodnutí brání u soudu. Do věci se zapojila také policie.

Výčep zanedlouho oslaví dva roky od otevření. Navštěvují jej místní, ale také lidé z jiných částí Brna. Do dnešního dne přitom podnik funguje, aniž by měl kolaudaci.

Prozatímní povolení od stavebního úřadu sice získal, úředníci jej ale později stáhli. Plnohodnotný souhlas dosud nemá, věc řeší magistrát.

„Výčep není v souladu s územním plánem města,“ tvrdí místostarosta Brna-sever David Aleš (dříve ANO). Jak ale přiznává, radnice samotná nezkoumala, co územní plán v místě umožňuje.

„Kdyby se proti povolení neodvolal soused, nepřišlo by se na to,“ říká Aleš. Pochybení tak odhalily až stížnosti nájemníků ze stejného domu i lidí žijících v okolí.

„Naši hosté nemají potřebu močit venku“

Majitel podniku Václav Vodička se proti výpovědi brání soudní cestou. Podle něj jde o šikanu a osobní zášť ze strany místostarosty Aleše, s právníkem připravují žalobu na ochranu osobnosti.

„Na Facebooku o nás píše naprosté nesmysly,“ prohlašuje Vodička. Na sociální síť místostarosta Aleš mimo jiné napsal, že Vodička odmítá dodržovat zákony, když podnik provozuje bez kolaudace.

Výčep se nachází na rohu Jugoslávské a Hoblíkovy ulice. V minulosti tam byl velkoobchod a později prodejna ovoce a zeleniny. Hospoda tak dala místu zcela jinou náplň, změnu užívání přitom musí odsouhlasit stavební úřad.

„Nachází se v klidné rezidenční čtvrti. Od začátku jsem proto říkal, že je potřeba fungovat v souladu s místními lidmi. Po prvním jednání se ale s nimi provozovatel odmítl bavit jinak než přes svého právníka,“ podotýká Aleš.

Podle něj hospodský odmítá usměrnit své štamgasty, kteří močí okolo domu nebo odhazují nedopalky všude kolem. Vodička tato slova odmítá. „Pivo u nás stojí šestapadesát korun, chodí k nám proto slušná klientela, která nemá potřebu močit na veřejnosti,“ reaguje.

Tvrdí zároveň, že v petici jeho podnik podpořilo dva a půl tisíce lidí. Stěžovatelů je z jeho pohledu naopak pouze několik.

Hozený kámen řešila policie

Dlouhodobá pře nedávno vyvrcholila údajným napadením místního obyvatele. Co se stalo, přitom každá ze stran popisuje jinak. Podle Aleše měl provozovatel po muži hodit kámen a zranit ho. „Dopustit se fyzického násilí je za hranou všech hran,“ poznamenává místostarosta.

Vodička ovšem odmítá, že by se nějaký incident stal. „Jen jsem odhazoval kamení z pozemku a spadlo mu na nohu. Stál na špatném místě,“ sděluje svou verzi.

Spor dvou mužů dokonce řešila policie. Že by došlo k trestnému činu, nezjistila. „Jako přestupek proti občanskému soužití případ oznámíme do komise,“ doplňuje policejní mluvčí David Chaloupka.

Neshodami mezi oběma stranami se kvůli výpovědím zabývá soud. Pravomocně už potvrdil nařízení vztahující se k předzahrádce, kterou hospodský nesmí provozovat. Ve věci opuštění vnitřních prostor dosud soudní rozhodnutí nepadlo.