Školák zachránil dívku, která se propadla ledem. Sám přitom riskoval

  • 5
Když viděl dívku, která propadla ledem do rybníku a začala se topit, čtrnáctiletý Tomáš Maša z Rájce-Jestřebí na Blanensku neváhal. Vydal se na led a o tři roky mladší děvče vytáhl. Za záchranu života se teď dočkal ocenění.

Čtvrteční odpoledne 8. března se mohlo proměnit v tragédii. Po vyučování se šla parta kamarádů z Rájce-Jestřebí projít k místnímu rybníku Klimšák, kde se jedenáctiletá dívka rozhodla, že vyzkouší tloušťku ledu. Ten ale nebyl dostatečně silný a asi dvacet metrů od břehu se pod ní prolomil.

Situaci z břehu pozoroval Tomáš Maša, který chodí do osmé třídy místní školy. Jako jediný z přihlížejících neváhal a vydal se dívce na pomoc na ledovou plochu.

Z hrdla se mi dral jen zvířecí křik, líčí bruslařka šok z prolomení ledu

„Viděl jsem, že volá o pomoc, tak jsem tam pro ni došel,“ popisuje Maša.

Sám měl přitom velké štěstí, že se pod ním led také neprolomil. Na místo se totiž neplazil, ale po zamrzlém rybníku k dívce dokráčel. „Šel jsem, abych tam byl co nejdřív,“ vysvětluje mladík, kterému se podařilo dívku z vody vytáhnout.

Ta pak promrzlá odešla domů. „Děkovala mi a brečela,“ vzpomíná zachránce, který zanedlouho oslaví patnácté narozeniny.

Plánuje se stát policistou

Strach si během záchranné akce nepřipouštěl. Myslel jen na to, že dívka potřebuje pomoct. Skromně o sobě říká, že se jako hrdina necítí a určitě by se stejně zachoval i příště.

Až opustí základní školu, chtěl by jít studovat do Boskovic obor bezpečnostně právní činnost. Už nějakou dobu zvažuje, že se stane policistou.

Teď Maša za svůj čin převzal plaketu od jihomoravského policejního ředitele Leoše Tržila a cenu města od starostky Romany Synakieviczové (SNK).

Ocenění mu předali ve školní tělocvičně před spolužáky. Bylo to překvapení nejen pro ně, ale i pro samotného zachránce. Až do poslední chvíle se totiž slavnostní ceremoniál podařilo udržet v tajnosti.

„Je to výjimečný čin, který je třeba ocenit. Šlo o záchranu lidského života, kdy žák základní školy bezprostředně poskytl pomoc spolužačce, která se mohla utopit,“ uvedl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. I jej samotného překvapilo, s jakým nasazením Maša svou akci provedl.

Nejvyšší ocenění, které krajské policejní ředitelství může udělit, loni za obdobný čin dostaly dvě dívky v Brně, které z částečně zamrzlé řeky zachránily dvouleté dítě.