Diskuze

Hodonínské sídliště se propadá, průzkum má odhalit tekuté písky

Pod hodonínským sídlištěm, kde žije pět tisíc lidí, je nestabilní podloží. V poslední době výrazně přibylo domů, kde se kvůli tomu objevily potíže. Město nechá za milion korun udělat geofyzikální průzkum celého území, který ukáže, jak vážná situace je.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M24i43l53a40n 34K47e29s13l

6. 7. 2018 16:54

Poruchy domů v v hodonínském sídlišti Bažantnice se vyskytují již velmi dlouho, snad již desítky let.Kdysi se mělo za to,že příčinou poruch je geologické podloží.Na vrstvy písků nasedá vrstva jílovitých hlín,které se při vysychání nadměrně smršťují.Písky byly nasyceny vodou,která vzlínala do hlín.Nějakým zásahem do podloží došlo k podstatnému snížení hladiny podzemní vody,což mělo za následek vysychání jílovitých hlín a způsobilo jejich smršťování.Jílovité hlíny mají různou mocnost a také jejich náchylnost ke smrštění je různá ,proto

dochází k nerovnoměrnému sedání.Nerovnoměrné sedání způsobovalo poruchy domů.Uvažovalo se,že do spár suterénního zdiva se osadí vakové ploché lisy a jejich aktivací se nerovnoměrné sedání vyrovná.Bylo to nákladné,proto se od návrhu uteklo a trhliny se jen zamazávaly.

0 0
možnosti