Instalace kamer na semaforu v Hradci Králové, kde podobná kontrola jízdy na červenou již funguje. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Brno dohání další města. Semafor vyfotí ty, kteří pojedou na červenou

  • 6
Pokud na křižovatce ulice Gajdošovy a Bubeníčkovy u Staré osady v brněnských Židenicích v budoucnu projedete na červenou, přijde vám pokuta. Na tamním semaforu bude totiž místo nejspíš ještě letos nově střežit kamera, která vyfotí každého, kdo i přes zákaz pojede dál.

Z kamery poputuje snímek rovnou na odbor magistrátu, kde řeší přestupky za podobné prohřešky. „Pro mě je červená prostě červená a na ni by se jezdit nemělo. V rámci tohoto pilotního projektu si chceme vyzkoušet, jak to bude fungovat a jak na novinku budou reagovat řidiči,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Prozatím budou v Brně speciální kamery spárované se semaforem jen na jedné zmíněné křižovatce. „Podle informací od kolegů z odboru dopravy by se projekt mohl spustit do konce letošního roku,“ doplnil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Až na základě vyhodnocení pilotního provozu případně zváží, zda stejný systém zavedou i jinde.

Šofér prchající policii se řítil Brnem na červenou, chodci museli uskakovat

Takový kontrolní bod zároveň znamená i více práce pro úředníky na magistrátu, kteří vyřizují dopravní přestupky. Těm už tak narůstá agenda s tím, jak se rozšiřuje rezidentní parkování, a více míst tak snímá kontrolní vůz pro auta stojící v modrých zónách.

Brno není jediným městem, které chce trestat hříšníky, již se neřídí barvami na semaforu, a ohrožují tak provoz na silnicích. Podobný systém funguje už asi zhruba dvacet let v Praze.

Aktuálně je na devatenácti místech, nejde tak podle mluvčího tamního magistrátu Víta Hofmana o žádnou unikátní novinku. „Jedná o běžný systém využití automatizace v rámci kamerového systému. Od městské policie dostáváme až konečný výstup a v předávání těchto přestupků není žádný problém. Oznámení o přestupku obsahuje foto a video dokumentaci přestupku vcelku slušné kvality,“ dodal Hofman s tím, že minimálně deset let takto kontrolují řidiče i v Jihlavě. Podobně poslední roky mají takovou kontrolu také v Hradci Králové nebo v Plzni.

19. června 2023