Benedikt Čermák u Vrchního soudu v Olomouci se svou obhájkyní. | foto: ČTK

Z vězení je podmínka. Soud snížil trest za velebení teroru na Zélandu

  • 111
Vrchní soud v Olomouci výrazně snížil trest za podporu a propagaci terorismu. Dvaadvacetiletému Benediktu Čermákovi, který schvaloval teroristický čin na Novém Zélandu, uložil místo pobytu za mřížemi podmínku. Rozsudek je pravomocný.

Čermák podle rozsudku před dvěma lety v internetové diskusi schvaloval teroristický čin z března roku 2019 na Novém Zélandu. Komentář napsal pod videem zachycujícím útočníka na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch.

Pravicový extremista z Austrálie tam zastřelil pět desítek mužů, žen i dětí. Akci živě vysílal na internetu.

Video bylo zveřejněno i na serveru, kam se tato drastická videa veřejně přidávala, a jeho uživatelé se k nim souhlasně vyjadřovali. Na tomto serveru se k videu vyjádřil i muž z České republiky pod přezdívkou Ssman. „Jak jim chutná jejich medicína! Dobrá práce! ????“ napsal v diskusi pod videem.

Čermák, kterého policie při vyšetřování identifikovala jako autora komentáře, už v polovině března před Krajským soudem v Brně odmítl, že by veřejně schvaloval spáchání teroristického činu, z čehož ho obžalovala státní zástupkyně.

„Nesouhlasím s činem. Byl to komentář na to, že teď se karty obrátily a najednou je tu jiný psychopat, který střílí na muslimy,“ uvedl tehdy muž. Později sdělil, že byla hloupost něco takového napsat, když ho to dostalo až před soud.

Slova lítosti ale tenkrát soudce krajského soudu Michala Zámečníka nijak neobměkčila, aby mu uložil nižší trest.

„Obžalovaný nevyjádřil lítost nad činem, ale jen nad sebou samým. Z toho samotného znění komentáře jde odvodit, že se nejednalo o kritiku, ale o pochvalu,“ řekl soudce při odůvodnění verdiktu, kterým byl nepodmíněný šestiletý pobyt ve vězení.

V případu se odvolal Čermák i státní zástupce. Ten odvolání podal ve prospěch obžalovaného, když žádal snížení trestu na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí pět až 15 let.

V souvislosti se schvalováním útoku na dvě mešity v novozélandském Christchurchi řešily české soudy více podobných případů, obžalovaní ale dosud dostávali podmíněné tresty.

Toho nakonec v odvolacím řízení dosáhl i Čermák. Za podporu a propagaci terorismu mu soud snížil trest z původních šesti let vězení na tříletý trest s podmíněným odkladem na dobu čtyř let.

,