VIDEO: Zamířit, pal. Rybky stříkouni sestřelují hmyz proudem vody

  • 1
Na první pohled vypadají jako normální rybičky, při krmení ale ukážou, v čem jsou jedinečné. Hmyzí kořist, která odpočívá nad hladinou, zaměří a sestřelí ji proudem vody. Rybky stříkouni jsou novinkou v expozici Exotárium v brněnské zoologické zahradě.

„Chovatel umisťuje cvrčky nad hladinu na větve a dekorace a rybky lidem předvedou svoji neobvyklou strategii lovení. Do tlamy naberou vodu a přesně mířeným proudem srazí odpočívající hmyz do vody,“ popisuje kurátor chovu ryb Petr Šrámek.

Mladé ryby se způsob lovení musí postupně učit metodou pokus-omyl. Stříkouni v brněnské zoo toto umění už ovládají a předvádí ho pravidelně při krmení cvrčky. Hmyz dokážou zaměřit a sestřelit ze vzdálenosti více než jednoho metru, zasaženou kořist poté seberou z hladiny.

Při lovu se navíc musejí vypořádat z lomem světla. Kořist nad hladinou se totiž ve skutečnosti nachází o kousek jinde, než jak to vidí ryba z vody.

Zoologická zahrada jich koupila deset od soukromníka z Německa. Stříkouni dorůstají až 25 centimetrů. V zoo návštěvníci najdou dva druhy – stříkouny lapavé a pětitrnné, které nikdo jiný v republice nechová.

Ryby plavou ve speciálně připraveném akváriu, které je naplněné vodou jen do poloviny, aby mohly svoji loveckou techniku předvádět. „V minulosti jsme tyto ryby sice měli, ale v akváriu, kde nemohly svůj unikátní způsob lovu uplatnit,“ podotýká mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Protože v přírodě žijí v brakických vodách, tedy v deltách řek, kde se mísí sladká a slaná voda, je obtížné vytvořit jim v akváriu přesně takové podmínky. Proto se mimo volnou přírodu nedokážou rozmnožovat.