Bývalý náměstek brněnského primátora Robert Kotzian opouští ODS.

Bývalý náměstek brněnského primátora Robert Kotzian opouští ODS. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Exnáměstek primátora Kotzian vystupuje z ODS. Zakládá hnutí Brno+

  • 11
V brněnské politice se rýsuje další přestup. Vlivný člen ODS a bývalý náměstek primátora Robert Kotzian oznámil, že po dvaceti letech vystupuje ze strany. Vymění ji za nové hnutí Brno+.

„Rozhodl jsem se s oznámením počkat po parlamentních volbách, abych stranu nepoškodil,“ řekl Robert Kotzian.

Spolu s ním odchází i několik lidí z jeho domovské buňky v Bohunicích. Nové hnutí ponese stejný název jako spolek, který Kotzian založil už dříve. Spolek se soustřeďuje na kritiku dopravy, územního plánu nebo byl loni hlavním odpůrcem referenda o přesunu hlavního nádraží.

Šéf brněnské ODS Robert Kerndl neskrýval překvapení z Kotzianova odchodu. „Je to pro mě novinka. Mluvil jsem s ním před třemi týdny a nic takového neříkal. Máme velmi dobré vztahy, jako člověka si ho vážím, nikdy jsme neměli žádný problém,“ řekl Kerndl.

Odchodu Kotziana ze strany lituje i jeho bývalý kolega Vladan Krásný (ODS), starosta Starého Lískovce. „Je mi hluboce líto, že ODS ztrácí jednoho z nejslušnějších a nejpracovitějších politiků, které kdy v Brně měla,“ sdělil Krásný.

Kotzian je ale přesvědčený, že na samostatné kandidátce do komunálních voleb má větší šanci se prosadit než v ODS. Ačkoliv byl jedním z jejích nejviditelnějších členů, nedostal se v posledních letech do vedení ani na kandidátku. Patřil totiž k nejhlasitějším kritikům současného brněnského vedení.

„Jedni a titíž voliči hlasují jinak v parlamentních a komunálních volbách,“ věří v úspěch nového pravicového hnutí.

„Budeme podporovat rozvoj města, kdy je normální používat auto, stavět byty a velké dopravní stavby, které odvádějí tranzit z centra. Chceme ukončit celou řadu přešlapů současného vedení města,“ popsal Kotzian, jenž není spokojený ani s tím, že se podle něj občanští demokraté projevují na zastupitelstvu jako příliš pasivní opozice.

V posledních letech jde o druhý odchod významného politika z brněnské ODS. V roce 2014 z ní vystoupil bývalý primátor a europoslanec Petr Duchoň, který už dříve kritizoval šéfa jihomoravské organizace Pavla Blažka a bývalého brněnského předsedu Libora Šťástku.