U brněnského městského soudu začal 2. června proces s vydavateli knihy Adolf...

U brněnského městského soudu začal 2. června proces s vydavateli knihy Adolf Hitler: Projevy. Za popírání a schvalování genocidy hrozí (zleva) Pavlu Kamasovi a Lukáši Novákovi - majitelům vydavatelství Guidemedia, v němž kniha v roce 2012 vyšla, až tři roky vězení. Spolu s nimi je souzen i tvůrce publikace Stanislav Beer (vpravo). | foto: ČTK

Vydavatelé Hitlerových projevů neporušili zákon, rozhodl definitivně soud

  • 18
Vydavatelé projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera jsou definitivně zproštěni obžaloby. Nejvyšší soud odmítl nesouhlasné dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, rozhodnutí zpřístupnil na úřední desce.

V minulosti Nejvyšší soud Zemanovi vyhověl a vrátil kauzu státnímu zástupci k došetření. Do případu se ale vložil Ústavní soud a napodruhé už Nejvyšší soud zprošťující verdikt potvrdil.

Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer v kauze čelili obvinění ze schvalování genocidy. Obžaloba směřovala i proti nakladatelství Guidemedia  etc, které knihu v roce 2012 vydalo.

Městský i Krajský soud v Brně všechny aktéry osvobodily. Obžalovaní uváděli, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty.

Obžaloba knize vytýkala, že kromě autentických projevů obsahuje průvodní texty, které se dostatečně nedistancují od idejí nacionálního socialismu a Hitlerových slov a činů.

Nejvyšší soud původně vrátil kauzu Hitlerových projevů státnímu zastupitelství k došetření. Vyzval žalobce, aby shromáždil více důkazů. Všichni tři obžalovaní muži a nakladatelství Guidemedia etc ale uspěli s ústavními stížnostmi.

Podle ústavních soudců Nejvyšší soud chyboval, s některými argumenty v Zemanově dovolání se nevypořádal, v klíčových pasážích svého rozhodnutí se překvapivě zaměřil na posouzení procesních vad, nakonec pak rozhodl nad rámec argumentů obsažených v dovolání.

Nejvyšší soud proto musel Zemanovo dovolání projednat znovu. Tentokrát už podnět odmítl, na zprošťujícím verdiktu brněnských soudů se tak nic nezmění.

Pravomocemi nejvyššího státního zástupce v podobných situacích se v mezidobí zabýval také velký senát Nejvyššího soudu a sjednotil rozkolísané rozhodování běžných senátů.

„Nejvyšší státní zástupce může námitku extrémního rozporu mezi skutkovými zjištěními soudů nižších stupňů a provedenými důkazy v dovolání uplatnit pouze ve prospěch obviněného, a nikoli v jeho neprospěch,“ rozhodl velký senát. I proto nyní Nejvyšší soud musel dovolání Zemana odmítnout.

,