Mostní kolos překlenul trať i řeku. Video zachycuje jeho vznik den po dni

  • 0
Most spojující centrální část města se Starým Blanskem je novou dominantou Blanska. Loni v prosinci nahradil dosud jediné propojení, které vedlo přes železniční přejezd. Přemostění nad řekou Svitavou i tratí umožňuje průjezd nezávisle na železnici. Město teď zveřejnilo časosběrné video ze stavby trvající 22 měsíců.

Kamera zachytila vše od předání staveniště v červenci 2021 až po ukončení prací na konci letošního května. Na záznamu je vidět i unikátní výsuv ocelové konstrukce nad trať a řeku.

Most se na obou koncích napojuje pomocí nových kruhových objezdů na stávající silnice. Tvoří spojnici také s tamní průmyslovou zónou na Starém Blansku.

Na přemostění čekali obyvatelé města 70 let, motoristé jej používají od prosince. „Umožňuje rychlý zásah jednotek integrovaného záchranného systému i pohodlné spojení téměř třem tisícům obyvatel Starého Blanska. Ti dosud museli čekat na úrovňovém křížení trati, kde byly závory ve špičce stažené i 45 minut z hodiny,“ připomněla mluvčí města Pavla Komárková.

Na nový most nad tratí v Blansku vyjela první auta, lidé na něj čekali 70 let

Hlavní nosný ocelový oblouk mostu měří 78 metrů. Součástí mostu jsou na obou betonová předpolí, celková délka nosné konstrukce přemostění tak měří 158 metrů. Most se tyčí devět metrů nad terénem, výška oblouku je 12 metrů.

Původně měla stavba stát 225 milionů korun, ale zdražování materiálů částku zvýšilo. Konečné náklady činily asi 348 milionů korun.