Diskuze

Genetická stopa věstonických lovců zmizela před 20 tisíci lety, kvůli ochlazení

Z jejich rukou vzešla soška Věstonické venuše, která je zřejmě nejznámějším archeologickým nálezem na území Česka. Zhruba před 20 tisíci lety však genetická stopa pravěkých lovců z Dolních Věstonic a Pavlova zmizela ze světa, zjistila analýza expertů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JU

J92a36n 36U92l36r96i19c40h

6. 3. 2023 15:32

Jak vědí, že jejich genetická stopa zmizela? Prozkoumali snad genofond všech obyvatel světa?

0 1
možnosti
FO

Je prozkoumaný dost dobře. I když je v něm hodně děr, nejsou nejspíš zásadní. To problém není.

Stejný osud sdílí i mnohé jiné pravěké populace - dneska jejich potomci v přímých liniích nežijí. Během tisíců let vymřeli.

3 0
možnosti
Foto

Věstonické Venuše však i nadále tvoří velmi značnou část českého obyvatelstva. Dvacet tisíc let je skoro nic, to už začala ustupovat doba ledová, konec permafrostu je ještě dost vzdálený- tak ještě tisíc let, než se vše vrátí k době předledové.

2 0
možnosti
FO

Před 20 tisíci lety bylo poslední zalednění na vrcholu. Až asi před 19 tisíci lety se začalo postupně oteplovat. Oteplování ale ještě jednou na severní polokouli nahradilo výrazné ochlazení v mladším dryasu. Doba ledová pak skončila prudkým oteplením cca před 11 700 lety. Následoval další, pozvolnější vzestup. Před asi 10 000 lety se teploty dostaly na zhruba dnešní úroveň a od té doby oscilují trochu nahoru (například středověké optimum) nabo dolů (například malá doba ledová).

2 0
možnosti