Radek Kroupa, který se amatérsky věnuje astrofotografii, zachytil polární záři...

Radek Kroupa, který se amatérsky věnuje astrofotografii, zachytil polární záři nad Mikulovem. | foto: Radek Kroupa

Amatérský fotograf zachytil polární záři nad Mikulovem, využil data z družic

  • 1
Nečekaně jasnou polární záři, která zeleno-červenými pruhy zkrášlila nebe v neděli večer, zachytil v Mikulově u jižních hranic Česka Radek Kroupa, jenž se amatérsky věnuje astrofotografii.

„Byla to letos už druhá záře pozorovaná a zdokumentovaná z jihu republiky, tato byla silnější,“ přibližuje Kroupa s tím, že první se objevila 24. března.

Češi v noci fotili polární záři, vzácný jev umožnily sluneční erupce

Aby takový snímek pořídil, nemusí zdlouhavě vysedávat venku. „Na polární záři nijak nečekám. K dispozici jsou data z družic o pohybu částic plazmatu a všechna jsou sdružována na stránkách České astronomické společnosti,“ vysvětluje, že pokud jsou příznivá data pro pozorování, vyráží na jistotu a jediným omezením je aktuální počasí.

Jeho snímky Brna obdivují tisíce fanoušků, při bouřce riskoval i život

Zatímco březnová záře byla zachytitelná pouze fotograficky, ta aktuální byla vidět pouhým okem. „I když s jistou obtíží, protože ve směru pozorování je velký světelný smog Brna. I tak je to zážitek, vidět probleskovat červené pruhy vysoko na obloze,“ líčí Kroupa.

Letošek je podle něj díky zvýšené aktivitě Slunce velmi příznivý na možnosti pozorování polárních září v našich končinách.