(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Pojišťovna odhalila podvody za desítky milionů, muž chtěl zaplatit obřízku

  • 6
Podvody za víc než 62 milionů korun odhalila loni Česká pojišťovna na jižní Moravě. Kraj tak v žebříčku filutů skončil druhý hned za Prahou. Mezi pokusy o ošálení pojišťovny se objevily i kuriózní případy.

Když se jeden klient vrátil z dovolené, předložil pojišťovně doklady ze zahraniční nemocnice, kam byl údajně odvezen kvůli náhlým urologickým potížím.

„Nakonec se však ukázalo, že ve skutečnosti šlo o plánovanou obřízku,“ vylíčila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková jeden z neobvyklých podvodů.

Nejčastěji zneužívané je ovšem pojištění aut. „Lidé podléhají dojmu, že nafingovat dopravní nehodu nebo krádež auta je nejjednodušší způsob,“ vysvětluje Buriánková.

Podvádí se však i při pojištění majetku a odpovědnosti podnikatelů. A jiní zase neváhají předstírat úraz.

Třeba jako mladý muž z jižní Moravy, který nedávno získal řidičák a zatoužil po skútru. Peníze na něj získal díky půjčce s vysokými úroky, ale neměl ji jak splácet.

„Vzpomněl si, že mu rodiče platí úrazové pojištění. Předložil padělanou lékařskou zprávu, na základě které nárokoval vyplacení několika desítek tisíc korun. Tento pokus byl zkušenými pracovníky pojišťovny téměř okamžitě odhalen, protože jak popis úrazu, tak samotný dokument vykazovaly řadu nesrovnalostí,“ popisuje Buriánková s tím, že mladík byl odsouzen za spáchání pojistného podvodu.

Podvody pomáhá odhalit detekční systém, který vybírá nestandardní případy. Ty pak detailněji procházejí specializovaní likvidátoři či detektivové, kteří například přímo v terénu mluví se svědky. Česká pojišťovna má i speciální software, jenž modeluje pravděpodobný průběh autonehody.

Statistiky navíc ukazují, že podvody jsou i sezonní. V létě se finguje třeba odcizení zavazadel, v zimě zase úrazy na lyžích.