Podvodník vyloudil na prodejci dvě violoncella, přestrojil se za učitele hudby

  • 5
Pomocí paruky a silných brýlí se snažil mladý podvodník vyvolat dojem, že je učitelem hudby v pokročilém věku. Tímto způsobem oklamal prodejce violoncell, který mu drahé nástroje půjčil v domnění, že je využije škola v Blansku. Později však zatoužil šejdíř i po drahých houslích a padl do připravené policejní pasti.

Devětadvacetiletý cizinec žijící v Česku oslovil prodejce hudebních nástrojů s historkou, že je školním učitelem hudby, který pro výuku potřebuje dvě violoncella.

„Společně se domluvili, že si škola, kterou zastupuje, nástroje nejprve zapůjčí na zkoušku a teprve potom se rozhodne o jejich koupi. Aby vše vypadalo věrohodně, schůzku si podvodník domluvil ve vestibulu Dělnického domu v Blansku, kde sídlí základní umělecká škola,“ sdělil policejní mluvčí David Chaloupka.

Na jednání podvodník dorazil s parukou a silnými dioptrickými brýlemi, které měly navodit dojem, že jde o muže staršího věku. Ten se snažil podpořit i svými pohyby a způsobem chůze. „Na schůzku měl pečlivě přichystané smlouvy o zápůjčce i s logem místní školy,“ podotkl Chaloupka.

Plán cizinci vyšel a obě violoncella tak bezplatně získal. Po nějaké době se pak na prodejce obrátil s tím, že shání opravdu hodnotné housle.

„To už však u prodejce vzbudilo podezření, takže si vše ověřil ve škole, za kterou měl podvodník jednat. Tam samozřejmě o žádné zápůjčce nástrojů v hodnotě téměř 150 tisíc korun, takže mu nezbylo než případ oznámit policistům,“ přiblížil Chaloupka.

Kriminalisté následně na falešného učitele připravili past, a když se tentokrát v Brně sešel s prodejcem, zadrželi jej. Následně zjistili, že podobným způsobem získával cenné předměty už dříve.

„Ty pak obratem prodal například do zastavárny, za což byl stále ještě v podmínce. Je tak možné, že podvodů může mít po celém Česku na svědomí více,“ podotkl Chaloupka s tím, že muž je stíhán pro podvod.