ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

V Brně řídil cizinec se zákazem řízení, naměřili mu 4,27 promile alkoholu

  • 8
Přes 4 promile alkoholu měl řidič auta v Brně, jehož kličkující jízdy v nabouraném autě si v sobotu po poledni všiml jiný řidič. Otočil se a vydal se za ním. U železničního přejezdu v Tuřanech auto zablokoval, vytáhl klíčky ze zapalování a jeho spolujezdkyně zavolala policii. Muž skončil v cele.

Do příjezdu policie agresivního muže zadržel svědek. Jedenačtyřicetiletému cizinci policisté naměřili 4,27 promile alkoholu.  Policisté zjistili, že muž měl zákaz řízení, skončil proto v cele předběžného zadržení. Bude se zpovídat z přečinu maření úředního výkonu.

Řidič při své opilecké jízdě způsobil škodu pouze na svém vozidle a na dopravním značení. 

Jihomoravští policisté v sobotu shodou okolností zadrželi i dalšího podnapilého řidiče na Vyškovsku. Tamní hlídky pátraly po řidiči bílého vozu značky Opel, ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. 

„Další oznamovatel dokonce uvedl, že ho Opel naboural a z místa nehody ujel. Jeho řádění, při kterém byla zraněna spolujezdkyně z nabouraného vozu, skončilo po několika minutách ve Slavkově, kde si ho všimla a zastavila hlídka. Třiačtyřicetiletý řidič doznal požití alkoholu, výsledek dechové zkoušky byl 2,41 promile,“ řekl krajský mluvčí policie Pavel Šváb.

Dalšího opilce řešili večer policisté v Horově. Šestadvacetiletý cizinec při pokusu přejít ulici vyšel vstříc tramvaji. Její řidič naštěstí na situaci zareagoval a téměř zastavil. 

„Přesto došlo ke střetu, který skončil zraněním viníka nehody. Ten střízliví (2,80 promile) v nemocnici, kam byl s lehčím zraněním převezen,“ popsal Šváb. 

Za hranici, při které hrozí upadnutí do bezvědomí a smrt, je považována hodnota čtyř promile. Někteří lidé jsou schopni snášet alkohol výrazně lépe. 

Příkladem je traktorista Milan Čurda, kterého před lety zadrželi policisté za volantem fekálního vozu, když nadýchal osm promile alkoholu. V roce 2018 lékaři ošetřovali houbaře z Ostravska se zlomeným kotníkem, který měl v krvi dokonce 8,83 promile alkoholu. Za světového „rekordmana“ je považován Polák, který po oslavě s kamarády nadýchal 12,3 promile.

,