U Palavy vznikne nová písečná pláž, stávající betonovou obrubu nádrže nahradí...

U Palavy vznikne nová písečná pláž, stávající betonovou obrubu nádrže nahradí pozvolný přechod do vody. | foto: archiv města Blansko

Nové molo, pláž i hřiště. Palavu v Blansku čekají rozsáhlé úpravy

  • 3
Výraznou proměnou za desítky milionů korun projde rekreační areál Palava v Blansku. První stavební práce začnou už letos, o koupání však lidé v létě nepřijdou. Oblíbená vodní nádrž bude po celou dobu přístupná.

Rekreační areál Palava slouží místním už desítky let, jenže po celou dobu bez větší údržby, což se projevuje na jeho celkovém stavu včetně špatného sociálního zázemí, nedostatku průlezek pro děti či laviček. 

Už před dvěma lety proto blanenská radnice oslovila studenty Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, aby jí představili možné úpravy. A teď je známý finální návrh, který vycházel i z ankety mezi místními obyvateli. 

Na stávajícím dětském hřišti budou už v letošním roce opraveny a doplněny multifunkční herní prvky i dopadové plochy.

„Potenciál tohoto místa je naprosto neuvěřitelný a obrovský. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že převážná část respondentů navštěvuje Palavu celoročně i že překvapivě lokalitu hodnotí velmi kladně. Nejčastější požadavek byl na kvalitní sociální zázemí, dětské herní prvky a více laviček. Snažili jsme se proto najít možnosti pro celoroční využití areálu a nabídku pro všechny věkové kategorie,“ uvedla Iveta Kopřivová, jedna z vedoucích ateliéru navrhování Ústavu zahradní a krajinářské architektury Mendelovy univerzity. 

Výsledné návrhy ovšem vedení Blanska i kvůli covidu a distanční výuce dostalo o rok později, než původně očekávalo. „Rádi bychom první část úprav provedli už v druhém pololetí roku 2021,“ sliboval starosta Blanska Jiří Crha (ODS) před dvěma roky v listopadu. 

Nic se ale tehdy nestalo a teď starosta zopakoval podobná slova jako v minulosti, respektive že s prvními úpravami chce začít letos. „V celkovém objemu půjde o úpravy za desítky milionů korun, proto počítáme s tím, že je budeme provádět postupně po etapách v několika příštích letech. Rozsah a tempo prací budou záviset na tom, zda se podaří získat nějaké dotace,“ doplnil starosta.

Ať už dotace vyjde, nebo ne, Blansko slibuje letos skutečně začít. O sezonu ale lidé nepřijdou. 

„Letos vznikne workoutového hřiště na rovince pod minigolfem, opraví se a doplní herní prvky a dopadové plochy na stávajícím dětském hřišti nad Myslivnou,“ vyjmenovala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková. V rozpočtu má město na akci zařazeno deset milionů korun.

V dalších letech by se návštěvníci Palavy měli dočkat dřevěných stupňů pro opalování i relaxaci, jejichž součástí bude také schodiště vedoucí přímo k vodě. Přibudou také grily. 

Betonovou zídku u břehu nahradí pozvolný přístup z nové písečné pláže a v plánu je i pobytové molo na vodní hladině, které oddělí část pro plavce a neplavce. Součástí úprav bude také obnova a doplnění zeleně. Špatné stromy se pokácí, stovky nových se naopak vysadí. Některé už letos na jaře.

„Chceme úpravy pojmout komplexně. Ty se tak dotknou komunikací a stávajících chodníků, zeleně, herních prvků či budov. Připravuje se také nové osvětlení celé oblasti, aby byl pohyb na Palavě i v zimě či ve večerních hodinách bezpečný. Plánujeme i nové řešení parkovacích ploch nebo bezpečnější přístup do lokality,“ dodal Crha. 

Kdy však dojde na další etapu úprav a kdy bude vše hotovo, zatím není vůbec jasné. Pro ty zásadnější části přestavby kolem nádrže je totiž nejdříve nutné zpracovat podrobnější projekt.