Otec v opilosti zmlátil batole, nahé pohodil k vaně a usnul. Odsedí si pět let

  • 82
Přestože měl ten večer hlídat svého ročního syna, Michal R. z Břeclavska se opil. Když malé dítě začalo plakat, za trest jej opakovaně zmlátil. Krajský soud v Brně ho za to v úterý poslal na pět let do vězení. Dnes jedenapůlroční hoch si z chování svého násilnického otce naštěstí nenese žádné trvalé následky.

Popsaná situace se stala loni na konci července, když manželka obviněného a matka malého chlapce byla do pozdního večera v práci. Po návratu domů našla svého muže spát a plačící dítě nahé ležet u vany v koupelně.

„Obžalovaný nelidsky napadl svého ročního syna, pohodil ho na zem koupelny a usnul. Přitom si byl plně vědom toho, jakou újmu způsobil. Navrhuji trest odnětí svobody na pět až dvanáct let,“ uvedl opatrovník dítěte Antonín Šimeček. Stejný trest navrhla i státní zástupkyně.

Zatímco žena s dítětem jela do nemocnice, kde lékaři zjistili, že má batole podlitiny na hlavě a modřiny u ucha, otec okamžitě po zadržení putoval do vazby.

Muž, jenž má z předchozích vztahů už dvě jiné děti, které jsou v péči jeho matky, se u soudu k činu přiznal. „Je mi to líto, opil jsem se a prostě se to stalo. Už to bohužel nezměním,“ kál se muž, s nímž se manželka nyní plánuje rozvést.

Soudkyně Dita Řepková k jeho prohlášení přihlédla a nakonec rozhodla o nejnižší možné sazbě, tedy pětiletém trestu vězení. „Je třeba brát v potaz to, že obžalovaný přiznal vinu a že nedošlo k vážnému zranění, nicméně újma byla způsobená na ročním dítěti,“ vysvětlila soudkyně Řepková.

Chlapcům kroutil ruce, až jim je zlomil. Obžalovaný otec týrání popírá

Nejnižší trest udělila i kvůli tomu, aby si v případě, že si muž uvědomí, co spáchal, mohl ještě pokusit najít zpět cestu k synovi a obnovit s ním vztah během dětství a dospívání.

Státní zástupkyně i obžalovaný na místě prohlásili, že se neodvolají, rozsudek je tak pravomocný.