ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

V očkovacích centrech ubývá lidí, Boskovice to své kvůli nezájmu ruší

  • 2
Ještě tento týden se mohou nechat lidé naočkovat první dávkou vakcíny proti covidu v boskovické nemocnici. Poté už to možné nebude. O očkování v tomto zařízení není takový zájem, jaký se očekával, a tak bude zrušeno.

Do konce července se budou podávat už jen druhé dávky.

„Důvody jsou jednak kvůli malému zájmu o očkování u nás, ale také personální, protože nás to stojí spoustu sil a zdravotníci si také potřebují vybírat dovolenou,“ vysvětluje jednatel boskovické nemocnice Dan Štěpánský. V neposlední řadě chce také vrátit do běžného provozu dětské oddělení, v němž se dnes očkovací centrum nachází.

Vedení Jihomoravského kraje vzalo informaci na vědomí, přestože se tím sníží dostupnost vakcinace na severu regionu. Právě možnost očkování co nejblíže bydlišti přitom kraj opakovaně prosazuje a hned od začátku se proto snažil zapojit co nejvíce praktických lékařů. Nedávno díky tomu mohl jako první v Česku ohlásit, že zde praktici podali víc než 100 tisíc dávek.

Krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS) argumentuje, že zrušení očkovacího místa není rozhodnutím kraje. Alternativy, aby vakcinace v Boskovicích fungovala v omezenějším režimu – třeba jen dva dny v týdnu – však podle Štěpánského ze strany kraje nezazněly.

„Velkokapacitní centrum v Blansku má dostatečnou kapacitu na pokrytí poptávky v celém okrese,“ reaguje Kasala. 

Boskovická nemocnice od zahájení očkování zdravotníků letos v lednu až do nynějška podala zhruba 18 tisíc dávek, denně to v posledních týdnech bylo kolem pěti stovek.

Očkovací místa v Tišnově nebo Ivančicích na Brněnsku přitom „obsloužila“ ještě méně zájemců, rušení provozu se zde však neplánuje.

„Prozatím fungují všechna místa, některá jsou pouze z pohledu veřejnosti skryta, protože dochází k velkému přeočkovávání,“ podotýká Alena Knotková z tiskového oddělení krajského úřadu. 

Pokles pozorují například v Hustopečích, kde má očkování na starost Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „V současnosti však máme plno a o víkendu začínáme očkovat i samoplátce,“ informuje mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Kraj už také pomalu začíná řešit, co bude dál s velkokapacitními centry, která dnes fungují ve sportovních halách či kulturních domech všech okresních měst.

„Tato centra zde zůstanou podle dohody do konce srpna, i zde však bude docházet k útlumu, protože už nebude koho očkovat. Lidé čekající na druhou dávku i ti, kteří budou s očkováním začínat, budou postupně také odkazováni přímo do nemocnic,“ sděluje Knotková.