Docent Miloslav Zejda z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké...

Docent Miloslav Zejda z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity s největším dalekohledem na Moravě, který je umístěný na Hvězdárně a planetáriu Oldřicha Kotíka ve Ždánicích. | foto: Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity

Na Moravě mají nový největší dalekohled, umožní pozorovat vzdálené galaxie

  • 0
Největší dalekohled na Moravě je nově v provozu na Hvězdárně a planetáriu Oldřicha Kotíka ve Ždánicích na Hodonínsku. Pomocí něj lze pozorovat vzdálené galaxie a mlhoviny. Instalovali ho odborníci z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Poslouží hlavně pro vzdělávání studentů a odborná pozorování a měření.

Ve Ždánicích má astronomická činnost bohatou tradici, sahá až do roku 1965. Majitelem hvězdárny a planetária je přímo dvouapůltisícové město, které ji v roce 2016 odkoupilo od soukromníka. Poté se pustilo do postupné modernizace původních prostor.

O tři roky později uzavřelo rámcovou smlouvu o spolupráci s brněnským Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky. Jejím vyústěním byla právě instalace dalekohledu s průměrem zrcadla 80 centimetrů.

„Lokalita byla vybrána díky svému okolnímu nízkému světelnému znečištění a zároveň poskytuje dostatečné zázemí pro studijní a vědecké potřeby,“ uvedl astrofyzik Miloslav Zejda z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Nový dalekohled je podle něho osazen kvalitní CCD kamerou, a tak umožňuje měřit jasnosti vesmírných objektů a zkoumání vlastností hvězd.

Ovládání dalekohledu AZ 800 je možné provádět vzdáleně prakticky z libovolného místa na Zemi. I proto musela být kopule modernizována tak, aby její štěrbinu šlo dálkově otevírat či zavírat, aby se sama natáčela do směru pozorování dalekohledu. Při zhoršení počasí během pozorování se kopule zavře a otočí do základní polohy.

„Podobným systémem s možností vzdáleného ovládání jsou v současnosti vybavovány prakticky všechny moderní astronomické dalekohledy po celém světě, takže pokud máte k dispozici počítač s připojením na internet a víte jak, můžete provádět online pozorování třeba na Evropské jižní observatoři nebo na hvězdárně ve Ždánicích,“ poznamenal Zejda.

V Brně plánují dalekohled za půl miliardy, má objasnit vznik těžkých prvků

Na ždánické hvězdárně mohou lidé navštívit digitální planetárium a také 3D aktivní projekci. „Dále lze pozorovat nejen noční oblohu, ale i aktivitu Slunce slunečním dalekohledem. Také zde máme výstavu hornin a minerálů, nabízíme možnost zúčastnit se i edukačních pořadů a vyzkoušet si různé pokusy. Toho rádi využívají žáci a učitelé ze škol ze širokého okolí,“ řekla starostka Ždánic Kateřina Klapková (Nezávislí pro Ždánice).

Nový dalekohled byl do východní kopule hvězdárny nainstalován loni v prosinci. Od té doby byla „ždánická osmdesátka“ v testovacím režimu. Jejím vlastníkem je Masarykova univerzita, jež ve Ždánicích pořádá také výuku, semináře a v plánu má i praktika. Akademici za dalekohled zaplatili zhruba 6,6 milionu korun bez daně.

10. listopadu 2021


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit