Dálnici D2 u Hustopečí na Břeclavsku ve směru na Brno uzavřela tragická nehoda...

Dálnici D2 u Hustopečí na Břeclavsku ve směru na Brno uzavřela tragická nehoda tří aut - dvou osobních vozů a jedné dodávky. Dva lidé nehodu nepřežili. (28. srpna 2023) | foto: ČTK

Silničáři na D2 už s prací skončili a měli odjíždět, vtom přišla tragická nehoda

  • 179
Při pondělní nehodě dvou osobních aut a dodávky na D2 nedaleko Hustopečí na Břeclavsku zemřeli dva silničáři a z dalších osmi zraněných lidí byli také tři pracovníci na dálnici. Oznámilo to dnes na sociální síti X Ředitelství silnic a dálnic. Odhad škody při havárii je milion korun, příčinu nehody policie vyšetřuje.

Policejní mluvčí Bohumil Malášek o možných příčinách srážky nechtěl spekulovat, jen naznačil, že vyšetřování bude nejspíš složité.

„Stěžejní a prioritní se jeví vyslechnout řidiče, od toho se budou odvíjet další kroky ve vyšetřování,“ uvedl Malášek. Podle něj ale není jasné, kdy se tak stane, protože dva šoféři jsou stále v nemocnici. Policie chce vyslechnout i ostatní lidi z vozů, případně další svědky nehody.

Nehoda dvou osobních aut a dodávky v pondělí zhruba na pět hodin uzavřela dálnici D2. Zemřeli dva silničáři, kteří v místě nehodě pracovali, dalších osm lidí utrpělo zranění, z toho tři byli také pracovníci na silnici.

„Jeden člověk utrpěl při nehodě zranění neslučitelná se životem a zemřel ještě před naším příjezdem, druhého zraněného v bezvědomí se snažili záchranáři oživit, bohužel pokusy o oživení nebyly úspěšné. Osm středně a lehce zraněných pacientů jsme odvezli do brněnských nemocnic a Nemocnice Břeclav,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Dvořáček.

Při srážce tří aut na D2 u Hustopečí zemřeli dva silničáři, dálnice stála hodiny

„Včera došlo na dálnici D2 k nehodě, při níž zemřeli dva silničáři a tři byli zraněni. Označení pracoviště bylo přesně podle přísných norem. K usmrcení pracovníků našeho subdodavatele došlo až na samotném konci celého omezení, v odstavném pruhu,“ sdělilo dnes Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na sociální síti X.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl následně na dotaz iDNES.cz ještě upřesnil, že podle jeho informací dělníci na vozovce končili s pracemi, odnášeli už vše do vozu a měli během pár sekund odjet. To už ale bohužel nestihli.

„Za posledních 12 let eviduje ŘSD ČR 713 případů havárií s našimi lidmi a stroji na dálnicích. Prosíme všechny řidiče, aby respektovali dopravní značení a věnovali veškerou pozornost řízení,“ dodalo ŘSD.

Při práci na dálnicích zemřelo mezi lety 2011 a 2022 pět silničářů, 38 jich utrpělo těžká zranění. Kromě nich zemřelo podle dat ŘSD při nehodách při údržbě dálnic osm dalších lidí a 15 se těžce zranilo.

Silničář zemřel na D2 i po nárazu nákladního auta do vozu údržby na jaře v roce 2020. „Na dálnici zastavilo v odstavném pruhu auto a vůz asistence tam vyjel, aby jej označil, což je standardní postup. V okamžiku, kdy to auto bylo zajištěno a odtažené, naši pracovníci značení likvidovali, sbírali kužely. V tu chvíli tam v plné rychlosti vletěl kamion a našeho člověka smrtelně zranil,“ popsal tehdy mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Rumunského řidiče následně břeclavský soud za usmrcení z nedbalosti potrestal podmínkou.

18. července 2023

,