Archeologové spolu s potápěči vyzvedli z rybníku kusy vydlabané lodě nalezené...

Archeologové spolu s potápěči vyzvedli z rybníku kusy vydlabané lodě nalezené dříve v řece Dyji. Fragmenty zamířily ke konzervaci do specializovaného zařízení v Německu. | foto: David Mahovský/město Břeclav

O vzácné kusy lodě z Dyje se postarají v Německu, dosud ležely v rybníku

  • 2
Zachovalé kusy vydlabané lodě, objevené v roce 2019 v Dyji na území Břeclavi, se v neděli vydaly na cestu do Německa. Nejméně sedm let pobudou ve specializovaném zařízení ve Schleswigu, kde je zakonzervují.

Archeologové kusy lodi po jejich objevu uložili do rybníku u zámečku Pohansko, aby materiál na vzduchu nedegradoval. Před přepravou do Německa je za pomoci potápěčů vytáhli a umístili do speciální nádoby chránící je před vzduchem.

Po konzervaci by se měly fragmenty, z nichž největší měří přes tři metry, vrátit do Břeclavi a být součástí nové expozice.

„Ta by se přitom měla vztahovat právě k důležitosti řeky Dyje v průběhu osidlování lokality. Kromě virtuálního modelu lodi bychom ji rádi ve zmenšené podobě vytvořili také fyzicky. Loď sloužila pravděpodobně k převážení nákladu nebo k rybaření. Právě rybaření má v Břeclavi velkou historii, kterou bychom v rámci expozice rádi připomněli. Předpokládali jsme, že tento typ lodí se na řece Dyji používal, což nám tento unikátní nález potvrdil,“ přibližuje ředitel břeclavského muzea Petr Dlouhý.

V Dyji našli kusy vydlabané lodi, mohou být staré přes tisíc let

Radiokarbonová metoda přitom datuje vznik lodi mezi roky 1700 a 1800, tedy do relativně nedávné minulosti. „Z hlediska řeky Dyje se ovšem jedná o naprostý unikát. V této řece se nikdy nic podobného nenašlo,“ upozorňuje archeolog Libor Kalčík s tím, že nález je velmi vzácný i z pohledu celého Česka.

Podle dochovaných kusů se jedná o typ lodi, který se u nás používal od mladší doby kamenné, tedy v období dlouhém tisíce let.