Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Cestujícímu se nedařilo otevřít dveře vlaku, z jedoucí soupravy pak vypadl

  • 32
Středně těžká zranění utrpěl ráno při vystupování z vlaku v Adamově na Blanensku cestující, kterému se nepodařilo otevřít dveře. Než stihl bezpečně vystoupit dalšími, souprava se rozjela a muž z ní vypadl. Záchranáři na místo poslali i vrtulník.

Incident se odehrál ve vlaku Českých drah před sedmou hodinou ráno. „Cestující chtěl vystoupit, ale nepodařilo se mu otevřít dveře. Šel tak k jiným, ty už otevřel, ale vlak se mezitím rozjel, muž z něj vypadl a zranil se,“ popsal mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se muž pokoušel vystoupit po uzavření všech dveří a řádném vypravení vlaku. Dveře přitom mají blokovací systém, který se spouští při překročení hranice pěti kilometrů v hodině.

„Podle prvotní informace z šetření nebyla na dveřích soupravy zjištěna závada. Vlakvedoucí, který si všiml vyskakující osoby z rozjíždějícího vlaku, použil záchranou brzdu, vlak zastavil a zajistil poskytnutí první pomoci,“ přiblížil Štáhlavský.

Zároveň připomněl, že nástup a výstup za pohybu vlaku je zakázaný. „Pokud cestující nestihne z jakéhokoliv důvodu vystoupit, měl by se obrátit na vlakový doprovod,“ podotkl mluvčí s tím, že dopravce na jižní Moravě postupně přechází na moderní elektrické vlaky Moravia, jejichž předsuvné dveře se ovládají tlačítky a během jízdy nejdou otevřít.

Záchranáři k muži středního věku vyslali vrtulník i pozemní posádku, na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno ho nakonec odvezl sanitní vůz. „Byl při vědomí, utrpěl středně těžká zranění,“ informovala mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Provoz na železnici mezi Adamovem a Blanskem byl zhruba hodinu omezen, poté se vrátil do normálu.