Mosilana má podle památkářů vedle historické a urbanistické hodnoty navíc i...

Mosilana má podle památkářů vedle historické a urbanistické hodnoty navíc i architektonický význam. Loni proto podali ministerstvu kultury návrh na prohlášení části budov za kulturní památku. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Architekti vymýšlejí plán pro novou Mosilanu, zachovají unikátnost místa

  • 1
Areál bývalé Mosilany nedaleko historického centra Brna dostane ještě letos koncepci, podle níž se bude řídit jeho proměna. Přestavba zajistí budoucí rozvoj dlouho zanedbané lokality i zachování unikátnosti místa pro další generace.

Řešení vymýšlí pět renomovaných architektonických ateliérů, které úkolem vypracovat návrhy nově pověřil vlastník brownfieldu, firma Financial Consortium. Takzvané architektonické zadání dostala kromě českých i britská kancelář.

„Konkrétní návrhy odprezentují jednotlivé týmy na konci července před odbornou komisí. V srpnu vyhlásíme jeden až dva finálové projekty, které dostanou prostor na podrobnější dopracování, a to včetně získaných podnětů ze strany veřejnosti. Vítězný návrh pak vyhodnotíme v listopadu,“ přibližuje za vlastníka Jiří Filip.

Investor původně plánoval místo starých průmyslových budov postavit novou obytnou čtvrť, proti záměru plošné demolice se však postavili památkáři a město. Na ministerstvo kultury proto podali návrh na prohlášení části budov za kulturní památku a pozastavili potřebnou změnu územního plánu pro lokalitu.

Vlastník má nyní hotové stavebně-technické a stavebně-historické průzkumy, které ukázaly, že objekty jsou vhodné pouze pro skladování, a nikoli pro bydlení nebo podobné účely. Uvnitř například chybí vytápění, velká okna nejsou izolovaná.

Při plánování přeměny areálu je teď investor ve spojení s městem a památkáři. Nedávno se všechny strany zúčastnily workshopu o Mosilaně, jehož aktéři se zabývali historickou hodnotou areálu nebo možnostmi budoucího využití historicky cenných objektů.

Areál bývalé Mosilany je čtyřhektarovým brownfieldem poblíž historického centra města s 48 budovami. Nachází se mezi ulicemi Křenová, Vlhká a Špitálka, ze severu ho ohraničuje násep železniční tratě. Dlouhé roky tam v bývalých továrních budovách sídlily různé firmy. Původně lokalita sloužila pro textilní výrobu, jejíž počátky na místě sahají až do 19. století.

Proměny se v budoucnu dočká také nedaleký areál Šmeralových závodů. Plocha o rozloze přes jedenáct hektarů momentálně slouží pro výrobu a skladování. Dělají se tam tvářecí stroje, třeba lisy a buchary. Po přestavbě v místě lidé najdou bydlení, práci, potřebné služby a občanskou vybavenost.

10. června 2022