ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Těhotných s koronavirem přibývá. V Brně rodila i žena na ventilaci

  • 4
Průměrně každá čtrnáctá žena, která v posledních týdnech přivedla na svět dítě ve Fakultní nemocnici Brno, byla nakažená koronavirem. Rodičky se testují při příjmu, otec bez testu u porodu být nemůže.

„Antigenními testy maminky testujeme přímo na příjmu. Pokud o tom, že je pacientka covid pozitivní, víme, je v izolaci na pokoji,“ sdělila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Speciálně vyhrazené jsou tam i boxy pro miminka nakažených rodiček, která potřebují speciální péči. „Jen za poslední měsíc jsme měli přesně třicet nakažených maminek. Za tu dobu se narodilo 451 dětí,“ vypočítala Plachá.

Podle ní nemocnice k porodu pouští i otce, pokud si to přejí. Podmínkou je však negativní antigenní test. 

Dvanáct rodiček s nákazou koronavirem už evidují v kyjovské nemocnici. Průměrně každý jedenáctý porod tak probíhal za nestandardních podmínek. V Kyjově kvůli zvyšujícím se počtům nakažených rodiček proto testovat začali pravidelně. 

Speciální porodní boxy pro nakažené

„Abychom riziko přenosu nákazy na oddělení snížili na minimum, všechny rodičky při nástupu absolvují antigenní testy,“ sdělil primář gynekologicko-porodnického oddělení Július Maruška.

„Onemocnění má u většiny pacientek lehčí průběh. Děti proto u nich zůstávají. Do kojení se snažíme nezasahovat,“ dodal s tím, že rodičky na sálech ochranné pomůcky téměř nevyužívají, kvůli fyzické náročnosti porodu. Mnohem více se tak musejí chránit zdravotníci, a to i na lůžkovém oddělení.

Komplikovaný porod měli v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, kde byla pacientka připojená na umělou plicní ventilaci. A po porodu císařským řezem na ní zůstala.

„Bylo to pro všechny náročné, ale po zhruba dvou týdnech odešla maminka i s chlapečkem domů,“ sdělil za nemocnici Jakub Johaník.

Podle primáře Gynekologicko-porodnického oddělení Ivana Huvara však většinou jejich pacientky prodělaly covid-19 už během těhotenství.

„K porodu už šly jako vyléčené, průběh byl většinou lehký. A co se týče novorozenců, u žádného z nich se koronavirus neprokázal,“ řekl Huvar.

I tamní nemocnice už rodičky testuje, a to antigenními testy. „Máme komplex čtyř porodních sálů, mimo ně je ještě jeden speciální box vyhrazený přímo pro ty ženy, které jsou na koronavirus pozitivní. Tam s nimi je ideálně jedna sestra, která používá všechny potřebné ochranné pomůcky. Dítě s rodičkou zůstává, pokud je to možné, po celou dobu právě na tomto sále,“ doplnil Huvar.

Odchod domů se ve většině porodnic řeší individuálně. „Hospitalizace je standardní, určitě ji neurychlujeme, ale ani tu maminky s dětmi nenecháváme déle, než je nutné,“ poznamenala mluvčí Nemocnice Znojmo Petra Veselá. 

Tam dosud rodily dvě koronavirem nakažené ženy, od března přitom proběhlo téměř 800 porodů. „Pokud přijde rodička, která je pozitivní na covid-19, potom porod probíhá na porodním boxu, kde zůstává i po porodu,“ doplnila.