Brněnský zastupitel a bývalý místostarosta Líšně Martin Příborský (ODS).

Brněnský zastupitel a bývalý místostarosta Líšně Martin Příborský (ODS). | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Práce je najednou moc, „nestarosta“ z ODS v Brně za ni teď získá plný plat

  • 7
Ještě v říjnu si brněnský zastupitel Martin Příborský (ODS) myslel, že gesci strategického rozvoje města zvládne obstarávat jen jako neuvolněný zastupitel, tedy ne za plný plat. To ale „zničehonic“ už neplatí, a jeho kolegové jej tak nedávno zvolili patnáctým politikem, jenž pro Brno pracuje na celý úvazek.

Změnilo se přitom jediné – v říjnu, kdy se konalo ustavující zasedání zastupitelů, totiž Příborský ještě doufal, že by mohl pokračovat ve vedení městské části Líšeň, ať už jako místostarosta, nebo přímo v roli starosty.

Nakonec nemá ani jednu funkci, naopak sedí v opozici a přišel tak o pravidelný příjem.

„Co se za tu dobu posunulo v náročnosti práce kromě toho, že se pan Příborský nedostal v Líšni do vedení městské části?“ tázal se opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno) s tím, že objem povinností v této oblasti byl znám vždycky.

Svého spolustraníka hájila na schůzi primátorka Markéta Vaňková tím, že nebylo možné časovou náročnost zjistit, protože poslední roky tuto gesci společně s dalšími řešil jako náměstek Tomáš Koláčný (Piráti). „Těžko se to tak dalo nadefinovat,“ tvrdila.

Příborský sám sebe na zasedání obhajoval slovy, že věřil, že dokáže vše časově zvládnout. „I kdybych ale pokračoval v uvolněné funkci v městské části, tuto agendu bych tady nemohl vykonávat,“ podotkl nyní.

Bez problému ho pak celá koalice šesti stran do funkce s platem přes 80 tisíc měsíčně zvolila.