Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u brněnského...

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u brněnského krajského soudu, který prověřuje machinace s udělováním licencí pro fotovoltaické elektrárny. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Soud zastavil stíhání bývalého ředitele licencí ERÚ. Obžalovaný zemřel

  • 2
Odvolací Vrchní soud v Olomouci zastavil trestní stíhání bývalého ředitele licencí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Luďka Pražáka, neboť obžalovaný zemřel. Pražákova věc byla vyloučena k samostatnému projednávání z případu nepravomocně odsouzené bývalé předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové.

Obžaloba muže vinila ze zneužití pravomoci. Krajský soud v Brně ho loni v říjnu obžaloby zprostil, státní zástupce se ale odvolal. Pražák vinu od začátku popíral.

Právě Pražák podle obžaloby na konci roku 2010 v úřadu ze své vedoucí pozice prosadil udělení licencí na provoz dvou solárních elektráren na Chomutovsku, ač věděl, že podmínky k udělení licencí splněny nebyly.

Státní zástupce pro obžalovaného navrhoval desetiletý trest. Podle Pražáka šlo o „naprosto účelovou kombinaci obžaloby“. Za vydání licencí podle něj nesla odpovědnost jeho tehdejší podřízená Ilona Floriánová.

Státní zástupce Radek Mezlík loni uvedl, že případ je velmi složitý a podle správního řádu by se Pražákovy kroky ve věci měly hodnotit zvlášť.

„Soud dospěl k názoru, že jednotlivé kroky, které pan Pražák činil, nutně nemusely být vedeny zlým úmyslem. Můj názor je odlišný, proto jsem podal odvolání,“ řekl tehdy žalobce.

Pražák byl dlouhodobě nemocný

Pražákova kauza byla vyloučena k samostatnému projednání z případu kolem Vitáskové kvůli jeho dlouhodobé nemoci. Krajský soud v Brně poslal předsedkyni ERÚ nepravomocně na 8,5 roku do vězení s ostrahou loni v únoru. Vitásková vinu popírá a věc považuje za vykonstruovanou. Dalším sedmi lidem soud udělil ve stejném případu tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení a také vysoké pokuty. U Floriánové soud upustil od potrestání.

Elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun dostaly licence 31. prosince 2010, tedy pár hodin před prudkým poklesem výkupní ceny energie z českých solárních elektráren. Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě.

Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu držitelé licence dostávají 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let. Proto podnikatelé spěchali, aby dostali licenci pro provoz solárních elektráren ještě do konce roku 2010.