Po útěku z vyhlazovacího tábora Sobibor a téměř ročním ukrývání vstoupil Kurt Ticho do československé vojenské jednotky, s níž se probil až domů do Boskovic. | foto: Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě

Vraždění v Sobiboru přežil jediný Čech, po útěku se skrýval u sedláka v kůlně

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pouze hrstka ze čtvrt milionu vězňů přežila za druhé světové války nacistické vraždění ve vyhlazovacím táboře Sobibor. Mezi těmito šťastlivci figuroval jakožto jediný Čech také Kurt Ticho z Boskovic, který si zachránil život odvážným útěkem po vzpouře proti dozorcům. Od ní 14. října uplyne 80 let.

Výročí připomene přednáška odborníka na vyhlazovací tábory Michala Chocholatého, kterou pořádá Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. A jistě zde zazní i barvitý osud židovského vězně Kurta Maxe Ticha.

Ten se narodil 11. dubna 1914 v Brně do podnikatelské rodiny propagující sionismus, s níž se následně přestěhoval do Boskovic. Odtud byl spolu s rodiči a sestrou Marianne odvezen transportem do Terezína a v dubnu 1942 pak do ghetta Piaski u Lublinu na polském území.

Uvnitř sedlákovy kůlny bylo místo jen na klečení nebo ležení. Dal mi kbelík, který jsem používal jako záchod, a jednou týdně ho vyprázdnil.

Kurt Max Ticho

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se