Diskuze

S kůrovcem prohráváme, ale každá kalamita pomine, říká šéf lesáků

Kvůli kůrovci vytěží Lesy města Brna, největší městský podnik v Česku starající se o lesy, třikrát více dřeva než před dvěma lety. Hospodaření firmy sice zůstává v plusu, do budoucna však ředitel Jiří Neshyba čeká problémy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Nejde jenom o monokultury smrku, ale také o to jak se nyní v lesích ČR a městkých lesích hospodaří. Dříve měli uvedené společnosti vlastní zaměstanance, kteří pravidelně a ihned káceli smrky napade kůrovcem. Nyní musí na vše vypsat tendr. A kvůli pár smrkům se to nevyplatí, tudíž se asi počká až je toho více. Ale než se tendr vypíše a ukončí, uběhnou 2-3 měsíce a to je kůrovec dávno venku a napadne další zdravé smrky. Pravidleně chodím v lesích patřící pod Lesy města Brna a nepozoruji přehnanou péči. Srmků napadených kůrovcem je tam výce než dost. Ale na ruzných místech a po jednotlivých kusech (žádné bloky). Takže je to opět tak pro dav až tři pracovníky. A ne na vypsání tendru. A tady je někdy jádro problému s kůrovcem.

1 0
možnosti
AL

kůrovec, dálnice, brněnské nádraží, "úspěchy" při budování, sucho, letní horka, a na druhé straně nechutné tahanice o restituce, obstrukce obnovy Mariánského sloupu, nespravedlnosti státních úředníků...nesouvisí to nějak spolu...?

0 1
možnosti
PN

P73e34t47r 79N57ě70m79e50c

9. 11. 2019 23:46

Na Karlovarsku jsem upozornil na asi 30 kůrovcem napadených stromů. Lesák za 14 dní přijel, označkoval asi 40 stromů na pokácení. Dalších 14 dní se nic nedělo, pak 2x přijeli těžaři a skáceli asi 30 stromů. Vytahali je Lakatošem na hromadu a nechali tam. Zbylých 10 stále stojí. Prý už je zima, kůrovec zazimoval, žádný stress. To mi řekl lesák začátkem října, když občas ještě bylo nad 20'C....

Tak já nevím, jak se s tím kůrovcem bojuje, víc asi v novinách, než v reálu. Les patří církvi.

2 1
možnosti
AL

A to je poukázání na nedomluvu nebo ukázat, jak církev špatně hospodaří? :-))))

0 0
možnosti
Foto

Byla chyba vysazovat pouze jehličnany potažmo nepůvodní smrky. Kalamita lesníkům snad otevře oči a ti se pak vrátí k vysazování původních druhů.

3 0
možnosti
JW

J10a54n 77W45a15l60t39e49r

9. 11. 2019 18:32

Když nebude stromů tak nebude kůra a nebude ani kůrovec.

Nechal bych narůst co příroda dovolí a pak nelze nikomu nic vyčítat bude to prostě přírodní prales.

0 1
možnosti
PZ

Byl jsem v lete v Rajnochovicich a videl ty kopce vzite holoseci,jelikoz vsude byl smrk.Vypada to hruzostrasne.Na protejsim kopci,kde se kacelo pred 2 roky jsou jiz malinace a derou se na svet nalety v podobe listnacu,zaklad tedy je.Priroda napravi to,co podelal clovek prd 50,60 lety,kdy chtel rychle zisky ze dreva.Ano,my a nase decka se holt bude koukat na kopce bez lesa a modlit za to,aby neprisly deste ktere by splachly ty kopce dolu do udoli.

3 0
možnosti
MZ

Nechápu, proč by měl stát kompenzovat vlastníkům lesů nízkou výkupní cenu dřeva.

Do této situace se dostali vlastníci lesů svou vlastní vinou. Jejich cílem nebyla péče o les, ale snaha co nejrychleji vyprodukovat co největší množství dřeva. Proto máme v ČR tolik lesů pouze se smrkovými monokulturami, které jsou málo odolné kůrovcové kalamitě v suchých letech.

Oni si své peníze vydělávali dříve, takže nevidím důvod, proč bychom jim teď měli pomáhat, když se do této situace dostali svou vlastní vinou.

5 1
možnosti
PJ

Tu skladbu dřevin v lesích vysadili před čtyřiceti a více roky. A pokud jde o to, aby nedostávali dotace na obnovu lesů poškozených kalamitou - ano, ale zapomeňte, že se lesy rychle zmátoří. Z lesa nemá přínos jen majitel, ale prakticky celá společnost v mimoprodukčních funkcích lesa.

6 0
možnosti