Brněnský radní Tomáš Kratochvíl.

Brněnský radní Tomáš Kratochvíl. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad bývalým brněnským radním Kratochvílem

  • 3
Případ týkající se bývalého brněnského radního za ANO Tomáše Kratochvíla se vrátí k Městskému soudu v Brně. Nejvyšší soud zrušil pravomocný rozsudek, který Kratochvílovi uložil podmínku za krácení daně.

Za krácení daně v letech 2006, 2010 a 2011 ve své nábytkářské firmě Toka dostal Kratochvíl původně podmínku a pokutu 200 tisíc korun. Kratochvíl před soudy vyloučil, že se něčeho podobného dopustil úmyslně, a tvrdil, že byl podveden.

„Ve věci bylo podáno dovolání, kdy Nejvyšší soud rozsudek Krajského soudu v Brně i rozsudek Městského soudu v Brně a rozhodnutí na ně obsahově navazující zrušil a věc přikázal Městskému soudu v Brně k novému projednání,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková. Městský soud už ve věci nařídil jednání na 12. září.

Brněnskému zastupiteli hrozilo až osm let vězení za smlouvy s automobilovým závodníkem Michalem Pavlíkem, který mu měl při závodech zajistit reklamu na závodních autech. To se ale nestalo.

Kratochvíl už dříve vypověděl, že neměl důvod nevěřit, že se reklama neuskutečnila. Podle něj se vždy po zadání reklamy zvýšil obrat firmy, a proto ji považoval za úspěšnou. Odkazoval také na to, že jakmile ho finanční úřad na nesrovnalosti upozornil, ihned zaplatil daň i s penále.

Hnutí ANO, za které byl Kratochvíl zvolen do brněnského zastupitelstva, jej kvůli celé záležitosti vyzvalo, aby složil mandát, což neudělal. ANO ho už dříve vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního, na niž předloni po výzvách hnutí i primátora Brna Petra Vokřála (ANO) rezignoval.

,