Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nemocnice Brno | foto: Filip BednářMAFRA

Na jihu Moravy jsou další dva případy koronaviru. Testuje se ve stanech

  • 1
Na jižní Moravě jsou další dva lidé nakažení novým typem koronaviru. Jde o dva mladé muže z Břeclavi. V kraji tak je celkem sedm nakažených.

„Oba případy jsou z okresu Břeclav, jedná se o muže ve věku do 30 let. V obou případech se jedná o onemocnění importovaná a není mezi nimi zjištěna vzájemná spojitost,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Mezi sedmi nakaženými jsou tři ženy a čtyři muži. Čtyři lidé jsou z Brna, jedna žena z Blanska a dva muži z Břeclavi. Žádný z nakažených není ve vážném stavu, i když tři z nich leží ve Fakultní nemocnici Brno. Od 27. ledna bylo vyšetřeno 200 lidí, v naprosté většině jde o domácí odběry. Ze všech vyšetřených lidí bylo pouze 3,5 procenta nakažených.

Kvůli pátečním kyberútoku na Fakultní nemocnici Brno hygienici z jihu Moravy neměli k dispozici desítky výsledků testů na koronavirus ze čtvrtka a středy.
Vzorky od včerejška odebírají zdravotníci ve spolupráci s mediky také ve třech stanech v areálu fakultní nemocnice v Bohunicích. „Je zde prováděn stěr z nosohltanu a následně jsou pacienti, kteří přijeli svým automobilem, opět odesláni do domácí izolace,“ upřesnil mluvčí nemocnice Pavel Žára s tím, že diagnostiku vzorků provádí nemocnice a výsledky zasílá do Národní referenční laboratoře.

Urgentní příjem Fakultní nemocnice stále nefunguje

Fakultní nemocnice se ještě vzpamatovává z kyberútoku, který ji včera ochromil. Urgentní příjem i nadále nepřijímá akutní případy a odklánějí se do nemocnice u sv. Anny a dalších jihomoravských nemocnic. Fakultní nemocnice Brno by urgentní příjem chtěla zprovoznit ještě dnes.

Porodnice na Obilním trhu funguje. „Kvůli útoku není důvod porodnici jakkoli ve výkonech omezit. Problém je jen s dokumentací,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Přestože ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba v pátek doufal, že se počítačové systémy obnoví a v řádu hodin budou moct lékaři data do počítačů ukládat, stále musí dokumentaci psát ručně. „Fungují laboratoře, hematologie, mikrobiologie, biochemie a sofistikovanější laboratoře na nádorovou diagnostiku, fungují radiologické systémy, ale nefunguje možnost přenášet informace z těchto laboratoří do databázového systému,“ vyjmenoval Štěrba.

Kdy se vrátí zpět do „elektronického věku“, zatím podle mluvčího říct nelze. „Kybernetický útok je v šetření. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost na tom pracuje, takže se zatím nedá odhadnout, kdy to bude,“ dodal Žára.

Operační sály podle mluvčího fungují, byť v omezeném režimu. „Není to tak, že bychom zastavili veškeré operace. U každého výkonu lékaři vyhodnocují, zda je potřeba jej provést, nebo se může odložit,“ dodal Žára.

Kraj dostal první dodávku respirátorů

Jihomoravský kraj dostal v noci na dnešek první dodávku respirátorů od státu. „Dle rozhodnutí vlády jsou v této první mimořádné dodávce respirátory určeny pouze pro Fakultní nemocnici Brno a Zdravotnickou záchrannou službu JMK. Celkem se jedná o 3300 respirátorů, z toho pouze necelých deset procent dostane ZZS JMK,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO). 

Podle něj to ale nestačí. Dodal, že kraj bude dál jednat s vládou a doufá, že v další dodávce bude pro kraje určeno větší procento ochranných prostředků. Většina krajů si stěžuje, že dodávky respirátorů jsou malé.

,