Takto vypadaly kolony v minulých týdnech.

Takto vypadaly kolony v minulých týdnech. | foto: ČTK

Slovensko obnovilo kontroly na hranicích, na D2 se znovu tvořila kolona

  • 3
Na dálnici D2 před hraničním přechodem Lanžhot-Brodské ve směru na Slovensko dopoledne dosahovala kolona kamionů až třináct kilometrů, podobné problémy hlásil i Hodonín. Slovensko totiž kvůli šíření koronaviru ode dneška obnovilo kontroly na hranicích.

Kolona před osmou hodinou začínala zhruba mezi Břeclaví a Lanžhotem, a stála mezi 48. až 60. kilometrem. Právě poslední volný sjezd před hranicí je exit 48 u Břeclavi. Kamiony podle kamer na dálnicích stály v odstavném pruhu.

Kolony souvisely s tím, že Slovensko počínaje dneškem na deset dnů obnovilo kontroly na hranicích. Otevřeny mají být jen vybrané hraniční přechody, například s Českem deset z 15 silničních přechodů.

Podle vládního nařízení ve stanoveném období bude možné slovenské hranice překročit jen přes určené přechody, tedy nikoliv přes takzvanou zelenou hranici.

Kolony se ale postupně přelily i na další silnice. „Jsou ať už na dálnici, tak i u dalších přechodů, například v Hodoníně,“ uvedl v poledne policejní mluvčí Bohumil Malášek. Právě u tamního hraničního přechodu v poledne měřila více než tři kilometry a blokovala dopravu na hlavní trase přes centrum města.

Na D2 směrem na Slovensko byly zácpy především na konci března, a to až třicetikilometrové. Tehdy problém vznikal už na hranicích Slovenska s Maďarskem, které stejně jako další státy zpřísnilo opatření kvůli šíření koronaviru. Kolony se tehdy tvořily už na Slovensku a tamní policisté pouštěli kamiony z Česka pouze ve vlnách.

Na hraničním přechod u Starého Hrozenkova na Zlínsku naopak projíždí auta celý den bez čekání. Jen ráno se zde vytvořila zhruba 1,5 kilometru dlouhá kolona, která se však postupně rozjela.

Takto se v minulých dnech tvořily kolony kamionů také na hranicích do Polska:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,