Dřevěná kaple na zahradě Eduarda Kejnovského v Krásové má rozměry 5x4 metry a...

Dřevěná kaple na zahradě Eduarda Kejnovského v Krásové má rozměry 5x4 metry a zvon darovaný z brněnského biskupství. | foto: archiv Eduarda Kejnovského

Muž si na zahradě postavil kapli. Když je doma, vítá v ní poutníky

  • 8
V obci Krasová na Blanensku do letoška neměli žádnou kapličku, a tak se ji rozhodl postavit přímo na své zahradě jeden z místních Eduard Kejnovský. Loni běhal s metrem a položil základní desku, letos společně se svými kamarády tři měsíce stavěl.

V červenci pak nastala sláva, jakou nečekal. Na zahradě se sešly tři stovky lidí, kteří přihlíželi slavnostnímu vysvěcení dřevěné kaple s rozměry 5x4 metry a zvonem darovaným z brněnského biskupství.

„Každý by se měl snažit podle svých možností dotvářet naši malebnou českou krajinu,“ míní Eduard Kejnovský, genetik z Biofyzikálního ústavu Akademie věd, který jinak žije v Brně. V Krasové u Moravského krasu tráví většinou čas od pátku do neděle.

Zájem lidí o kapli od vysvěcení letos v létě rozhodně neupadá. Není totiž soukromá, jak by se mohlo zdát vzhledem k tomu, že se do ní nedá vstoupit volně z ulice.

Pokud je Eduard Kejnovský s manželkou Ivou doma, rádi každého pozvou podívat se do kaple, kde můžou poutníci posedět, pomodlit se a užít si atmosféru netypické kapličky.

Podívat se tam tak byly děti ze školky, několik návštěv týdně chodí i teď o adventu, kdy výzdobu kaple její majitel doplnil řadou hořících svíček.

„Je to symbol Vánoc a pro člověka perfektní příležitost tam takto posedět jen při tomto světle. Celá atmosféra se zklidní, jak se plamen svíčky ani nehne,“ popisuje Kejnovský.

Bohoslužby o letošních Vánocích neplánuje, a to z jednoho prostého důvodu. Myslí si, že faráři jsou už tak hodně vytížení mšemi v řadě obcí, které musí obsloužit. „Kdyby byl ale někdo ochotný, příští rok bych do toho klidně šel,“ doplňuje Kejnovský.

Mše se však přece jen v jeho kapli konat budou – příští rok na jaře a také při místních hodech. Dřevěná kaple ovšem nejspíš získá i další rozměr.

„Máme zájemce, kteří chtějí v kapli svatbu a také křty, ty by měly být už letos v zimě. S kamarádem jsme tak do kaple přivedli elektřinu na topení, aby tam nebyla pro malé děti příliš velká zima,“ sděluje Kejnovský.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit