Vyprodaná DRFG Arena běžně znamená 7 700 diváků na zápasech hokejistů Komety, v...

Vyprodaná DRFG Arena běžně znamená 7 700 diváků na zápasech hokejistů Komety, v pondělí se však do brněnské haly vměstnalo o několik tisíc lidí víc. Dorazili na koncert rockových veteránů z britské kapely Deep Purple. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Kulturu na jihu Moravy zpestří akrobaté, rockové hvězdy i Čekání na Godota

  • 3
Rok 2023 sice sám o sobě kulatý není, na jižní Moravě jsou s ním však spojena významná jubilea. Díky nim se rozšíří už tak bohatá kulturní nabídka v kraji. Při příležitosti 700 let od založení kláštera cisterciaček na Starém Brně chystá na květen Muzeum města Brna výstavu Eliška Rejčka.

Kromě toho v červnu ukáže fotografie Miloše Budíka. „Půjde o dvojvýstavu nestora československé fotografie, která se bude odehrávat na hradě Špilberku i ve vile Tugendhat,“ zve mluvčí muzea Barbora Kachlířová.

Výročí 150 let od otevření Besedního domu, nynějšího sídla brněnské filharmonie, připomene květnová série koncertů vycházející z těch, které se v něm hrály krátce po otevření. „S Moravskou galerií chystáme velkou výstavu o Theophilu von Hansenovi, která propojí Besední dům se sousedním Pražákovým palácem – tedy obě Hansenovy stavby,“ přibližuje mluvčí orchestru Kateřina Konečná.

Pro brněnskou filharmonii bude vrcholem sezony únorové turné po Americe. „Zahájíme ho v Carnegie Hall, kde v newyorské premiéře provedeme za osobní účasti Philipa Glasse jeho Symfonii č. 12 ‚Lodger‘ zkomponovanou na texty Davida Bowieho,“ prozrazuje Konečná.

Sedm koncertů v sedmi městech je podle ní významných zejména v tom, že na nich zcela netypicky zazní česká hudba od Janáčka, Martinů nebo Dvořáka v kombinaci se soudobou americkou.

I Moravská galerie bude mít kulatiny, v listopadu se uskuteční oslavy 150 let Uměleckoprůmyslového muzea. Galerie letos chystá výstavy z díla architektonického a designérského dua Romana Vrtišky s Vladimírem Žákem a retrospektivu Pavla Büchlera, českého konceptuálního umělce, který od počátku 80. let působí v Británii.

V létě si 70 let od otevření připomene brněnská zoologická zahrada. Celoroční oslavy už začaly, milovníci hádanek mohou každý týden na webu zoo luštit novou křížovku s tajenkou na pokračování.

Mozartova návštěva

Speciální edici nazvanou Vítěz vítězů nabídne letošní ročník ohňostrojové přehlídky Ignis Brunensis nad Brněnskou přehradou. „Atraktivní klání se odehraje od 10. do 21. června s účastí vítězných ohňostrojných týmů předchozích ročníků z Francie, Norska, Švédska a Česka. Nebudou chybět ani tradiční akce festivalu zábavy v centru města během celého června,“ hlásí za pořadatele Ondřej Morávek.

První velkou jevištní premiérou tohoto roku bude 21. ledna v Městském divadle Brno rodinný muzikál Matilda, který má okouzlit nejen dětské diváky. Na činoherní scéně se chystá příběh italského přistěhovalce a přístavního dělníka v newyorském Brooklynu padesátých let Pohled z mostu, hlavní role v díle Arthura Millera ztvární Petr Štěpán a Markéta Sedláčková.

Hlavní roli v rodinném muzikálu Matilda ztvární v alternaci tři herečky, mezi nimi i Marie Juráčková.

V dubnu se pak diváci mohou těšit na jiskřivou konverzační komedii Hvězda v pasti, s níž na jeviště vstoupí duch idylické předválečné Anglie. „U muzikálů došlo ke změně, kdy namísto Clarence Square uvedeme Velkou rybu,“ podotýká mluvčí divadla Kateřina Vižďová s tím, že broadwayské představení vycházející z románu Daniela Wallace ukáže, jak je v životě důležitá fantazie.

Jak už je zvykem, na jaře nebude chybět ani premiéra pro Biskupský dvůr od autorského tria Slovák–Šotkovský–Štěpán. Tentokrát se pod názvem „Krokodýli ze Svratky aneb Mozart v Brně“ zaměří na návštěvu slavného skladatele.

Světoznámého choreografa 20. století George Balanchina v květnu uctí Národní divadlo Brno celovečerním projektem s jeho choreografiemi v doprovodu orchestru. „Prošli jsme posouzením Balanchinovy nadace v New Yorku, což se ne všem souborům podaří. Při jedinečném večeru amerického baletu uvidí návštěvníci čtyři jeho tituly,“ vyzdvihuje šéf baletu Mário Radačovský.

Janáčkova opera se chystá na Falstaffa od Giuseppa Verdiho v režii Ondřeje Havelky, vrcholem sezony pak má být Salome od Richarda Strausse. Činohra Národního divadla Brno uvede třeba Beckettovo Čekání na Godota nebo Landovského Hodinového hoteliéra. Co přinese nová sezona od září, divadla teprve představí.

Závratné kaskadérské kousky předvedou světoví akrobaté 11. února v brněnské Winning Group Areně, kde se poprvé v Česku představí Circus Varius. V ledové show diváky svými kousky překvapí žongléři, iluzionisté i akrobati.

Duchovní hudba i jazz

Třicátý ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby, na nějž jezdí posluchači i z okolních zemí, ponese podtitul Přetváření. Nabídne hudbu v brněnských katedrálách a chrámech, připraveny jsou i dvě premiéry napsané na objednávku festivalu a místu, kde se odehrají.

Z velkých rockových koncertů se lidé mohou těšit třeba na německé Scorpions, kteří zahrají 7. června v Brně. Na hudebním festivale ve Slavkově u Brna vystoupí v červenci britská skupina Deep Purple a americká formace Hollywood Vampires, jejímiž členy jsou herec Johnny Depp, kytarista Aerosmith Joe Perry a legendární rocker Alice Cooper.

Na brněnský JazzFest se na jaře vrátí hvězdná kanadská zpěvačka a klavíristka Diana Krallová, naopak poprvé na přehlídku zavítá smyčcový soubor Kronos Quartet, který oslaví 50 let na scéně. Dalšími osobnostmi 22. ročníku budou kytarista John Scofield, klavírista Tigran Hamasyan a kontrabasista Dave Holland.

V Domě umění bude hlavní událostí výstava sochařky Evy Kmentové. Potrvá od srpna do listopadu a její tvorbu ukáže v kontextu se soudobými světovými sochařkami.

3. července 2018