ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Za vykrádání účtů pomocí viru dostal muž čtyři roky, škoda je šest milionů

  • 5
Čtyři roky vězení dostal za vykrádání bankovních účtů v Česku i zahraničí třiapadesátiletý Jiří Rubický, jeden ze skupiny podvodníků využívajících počítačové viry. Trest mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Rubický stanul před soudem poprvé před třemi lety v červnu. Spolu s ním byli obžalováni další dva muži. Případem Olegse Larionovse z Lotyšska se soud zabýval v březnu, kdy mu potvrdil 3,5 roku vězení. Vladimír Pelikán si již pravomocně odpykává tříletý podmíněný trest. 

Soud již dříve vyčíslil způsobenou škodu na 6,6 milionu korun.

Skupina podle obžaloby fungovala v letech 2013 až 2015, kdy infikovala počítače a mobilní telefony poškozených, a dostala se tak k jejich přístupovým údajům do internetového bankovnictví. 

Mezi poškozenými jsou lidé, firmy a banky nejen z České republiky, ale také z Rakouska, Slovenska a Německa. Šlo dohromady o 34 útoků.

Peníze skupina podle soudu původně vylákala z účtů a přelila je na účty takzvaných bílých koní. Šlo o sociálně slabé. Podle žalobce Larionovs zorganizoval Rubického a Pelikána, aby zakládali účty a k tomuto účelu sháněli i další lidi. 

Členové skupiny mu pak také vybrané peníze předávali, on je převáděl dál. Rubický a Pelikán podle žalobce získali k zakládání účtů a vybírání peněz další lidi, kteří za to dostávali provize.

Muži původně hrozilo dva až osm let vězení.

,