VIDEO: Jezevčík se zřítil do sklepa, strážnice ho vylákala až díky šunce

  • 11
Dlouho přemlouvat se nechal ztracený jezevčík, aby vylezl ze sklepa rodinného domu, kam zapadl. Majitelce utekl při venčení, brněnští strážníci jí ho předali den před jeho desátými narozeninami.

Do sklepa se pes dostal úzkým pootevřeným okénkem. Mezi přepravkami ho slyšela v sobotu štěkat žena z brněnské městské části Žabovřesky. 

Nevěděla si s ním sama rady, proto zavolala strážníky. Předpokládala, že se tam nejspíš zřítil. 

„Hlídka za ním s vodítkem sešla po schodech, ale přerušit štěkání ho přiměla až tím, že mu do tlamy vložila šunku dušenou v páře. Strážnice si několika plátky výběrové uzeniny velmi brzy získala psovu náklonnost a připnula mu karabinu k obojku,“ popsal mluvčí strážníků Jakub Ghanem. 

Původně přitom strážnice chtěla na vylákání mazlíčka použít piškoty. „Ty mu ale moc nejedou, je to úplatný pes, ale jenom na šunku,“ pronesla po úspěšné akci. 

Majitelku našli díky sociálním sítím

Kolem krku měl jezevčík stažený náhubek, který mu nejspíš při prolézání okénkem sklouzl z čenichu. 

Pak musela hlídka zjistit, komu pes patří. Na sociálních sítích si prohlédla skupiny se ztracenými zvířaty a během chvíle objevila psa odpovídajícího popisu i kontakt na majitelku. 

„Padesátnice svého psa Žolíka hledala už od středy a strážníkům řekla, že se do ulice každý den vracela. Usoudila, že do sklepa nejspíš skočil dobrovolně, protože po pozemku rodinného domu se pohybuje kočka,“ dodal Ghanem. 

Záchranná akce přišla právě včas, protože v neděli už mohl Žolík ve svém pelechu spokojeně oslavit desáté narozeniny. 

Majitelku strážníci chvíli po šťastném shledání upozornili, že by měla Žolíka venčit na vodítku. „Vzhledem ke starostem a obavám, které žena při hledání psa měla, vyhodnotili strážníci tuto domluvu jako dostatečnou,“ uzavřel Ghanem.