(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ilona Zelníčková, MF DNES

Díky dešťům rostou na jižní Moravě houby ve velkém, i vzácné druhy

  • 5
Hotové žně mají v posledních týdnech jihomoravští houbaři. A plné košíky budou nosit dál. Průběh počasí se letos dost podobá roku 2014, kdy bylo suché jaro a houby v první polovině roku prakticky nerostly. Druhá půlka sezony je ale deštivá a houby na to reagovaly masivním růstem.

„Nyní se vyplatí zamířit spíše do vyšších poloh a do údolí řek a potoků. Rostou hřiby dubové a smrkové, najdeme také kováře. Objevují se také vzácnější teplomilné druhy hřibů, ty by se v lese měly nechat,“ vysvětluje znojemský mykolog Radomír Němec.

Některé druhy teplomilných hub jsou i zákonem chráněné, navíc se mezi nimi nachází jedovaté a nepoživatelné druhy, jako například hřib satan nebo méně známý hřib medotrpký.

Hojně se nyní vyskytuje bedla vysoká, na kterou ani není třeba chodit do lesa, protože roste na travnatých místech. V lese lidé najdou jedlou bedlu červenající, která je – jak již její jméno napovídá – na řezu červená.

Problém není objevit ani bedlu zahradní, jež se vyskytuje na zahradách a skládkách. Nicméně tato houba u citlivějších jedinců může způsobit žaludeční potíže.

„Rovněž mezi žampiony jsou druhy, které citlivějším jedincům mohou uškodit, patří mezi ně pečárka zápašná, která dost nepříjemně páchne. Zkazí celé jídlo,“ podotýká mykolog s tím, že prognóza růstu hub je dál dobrá – pršelo, ráno je rosa a rostou mladé plodnice.