Natáčení pohádky Princezna zakletá v čase 2.

Natáčení pohádky Princezna zakletá v čase 2. | foto: Libor Teichmann , MAFRA

Filmaři přijedou na jih Moravy natáčet o suchu i nemravném sbormistrovi

  • 0
Jižní Morava je díky svým malebným zámkům a hradům vyhledávaná pro natáčení pohádek. Stále častěji ji však mají filmaři v oblibě i pro celovečerní snímky s aktuální tematikou.

„Pohádky se v regionu stále natáčejí. Třeba Princezna zakletá v čase 2 se na začátku roku točila na hradě Pernštejně a v okolí Boskovic. Regionu se však daří přitáhnout i snímky jiných žánrů. Některé projekty do Brna a kraje přirozeně zapadají tematicky,“ líčí Ivana Košuličová z Filmové kanceláře Brno.

Takovým je nový snímek Sucho v režii Bohdana Slámy a v česko-německo-slovenské koprodukci, jenž se bude na podzim natáčet v Šardicích na Hodonínsku. Vyprávět bude příběh o lidské lhostejnosti, která způsobí znečištění přírody a postaví proti sobě dvě venkovské rodiny.

Dalším celovečerním dílem je rakousko-český Dům v Lukách. Stavení symbolicky propojuje tři generace žen jedné rodiny a spouští poválečné vzpomínky na vysídlení německy mluvících obyvatel.

Příští rok na jaře přijedou filmaři do Brna natočit příběh o sexuálním obtěžování v pěveckém sboru. Snímek Highlight v režii Ondřeje Provazníka, který má na kontě film Staříci, sleduje příběh bývalé pěvkyně dívčího sboru, která se po patnácti letech života v zahraničí vrací do Česka. Spolu s dalšími dívkami je předvolaná k soudu jako oběť a svědkyně v případu obtěžování, z něhož je obviněn jejich bývalý sbormistr.

Jihomoravský filmový fond, který pomáhá dostat štáby do regionu, v nové výzvě aktuálně podpořil čtrnáct projektů částkou 18 milionů korun. Mezi nimi je pět celovečerních hraných filmů, animovaný film, dokument i čtyři seriály – vinařská Pálava, rodinný seriál s tematikou dospívání Sex O’Clock nebo dokumentární online série Kronika orgasmu, jež přiblíží českou společnost optikou intimního života.

„Filmové projekty v regionu nacházejí významné partnery mezi brněnskými firmami, jako třeba chystaný animovaný film Diplodocus. Je inspirovaný polským komiksem Tadeusze Baranowského a vypráví příběh zvědavého dinosaura, který sní o velkém dobrodružství,“ přibližuje Košuličová.

A dodává, že rozvoj filmového průmyslu v regionu souvisí právě s existencí Jihomoravského filmového fondu, díky němuž se během posledních pěti let natočilo v kraji kolem 60 filmů, dokumentů nebo seriálů.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit