D1 ve směru na Prahu v úterý ráno zablokoval na 174. kilometru převrácený kamion. (24. září 2019) | foto: HZS JmK

D1 ochromila dlouhá kolona, směr na Prahu zablokoval převrácený kamion

  • 61
Cestu z Brna do Prahy po D1 téměř celý den komplikovaly kolony, které se táhly od 173. až po 190. kilometr. Začaly kvůli převrácenému kamionu u Domašova, poté následovaly další nehody. Dálnice byla plně zprůjezdněna až v 19 hodin.

Kamion se převrátil krátce před osmou hodinou ranní na 174. kilometru poblíž Domašova. „Podle prvních informací je nehoda bez zranění a kamion leží mimo plochu dálnice,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

„Naše přítomnost u nehody nebyla vyžadována,“ potvrdila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Z převráceného kamionu se vylila nafta, hasiči tak místo zasypali sorbentem a zbytek pohonných hmot přečerpali. Kvůli složitému vyprošťování byl zcela uzavřen směr na Prahu. Uzavírka se protáhla na několik hodin.

„Řidiči sjíždí na exitu v Ostrovačicích, zpět najíždí v Domašově na 168. kilometru. Aktuálně objízdná trasa vede také přes Rosice a Zastávku,“ informoval Šváb.

Ve dvanáct hodin se podařilo uvolnit levý jízdní pruh. „Místo je tak s opatrností průjezdné. Omezení však potrvá ještě několik hodin,“ upozornil Šváb. Plně průjezdná byla dálnice až kolem 19. hodiny.

Kamiony havarovaly i v opačném směru

Zavření dálnice způsobilo téměř dvacetikilometrovou kolonu. Situaci ještě víc zkomplikovala další nehoda dvou kamionů na 188. kilometru už ucpané D1. V tomto případě došlo i ke zranění.

Situaci kolem nehody monitoroval policejní vrtulník. Policisté radili řidičům, aby na dálnici u Brna vůbec nenajížděli a pokud možno se celé oblasti vyhnuli.

„Když už na dálnici jsou, je třeba vytvořit záchranářskou uličku a dát pozor, aby nezpůsobili další nehodu,“ sdělil Šváb.

Potíže nastaly i v opačném směru, když kolem deváté ráno havarovaly na 190. kilometru tři nákladní vozy.

„Dálnice byla uzavřena od sjezdu na Kývalce a řidiči pokračovali na Brno po souběžné komunikaci II/602,“ přiblížil Šváb.

Po jedenácté hodině byl směr na Ostravu uvolněn a situace se začala stabilizovat.

D1 na Prahu zablokoval převrácený kamion u Domašova (červená značka). Kolona se táhla až ke 190. kilometru, kde zároveň havarovaly tři kamiony v opačném směru (modrá značka).

D1 na Prahu zablokoval převrácený kamion u Domašova (červená značka). Kolona se táhla až ke 190. kilometru, kde zároveň havarovaly tři kamiony v opačném směru (modrá značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,