VIDEO: V Kyjově vytvořili českou vlajku z dvou a půl tisíce balónků

  • 4
Netradičně připomenout stoleté výročí vzniku Československa se u kaple svatého Josefa v Kyjově rozhodli zástupci města. Pomohlo jim asi dva a půl tisíce dětí, které při příchodu dostaly u kaple balónek v jedné z národních barev. Podle barev se pak seskládaly a na zemi vytvořily obří českou vlajku.

„Děti si užívaly, že nemusí sedět v lavicích, takže převládalo nadšení. Sice jsem zaslechl pláč od jednoho školáčka, kterému balónek praskl v ruce, ale hned dostal nový a připojil se k ostatním,” popsal atmosféru mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

Zapojily se podle něj všechny kyjovské školy od mateřských po střední, každá ale jiným počtem žáků. K dětem se přidali i místní senioři, kolemjdoucí nebo učitelé a zástupci města.

„Vyfotili jsme se s balónky, pak zúčastnění zazpívali státní hymnu. Zapojili se všichni, až na pár malých dětí, které ještě neznají slova,” doplnil Zdražil.

Po vytvoření vlajky zasadili zástupci města jednu ze sta lip, které se u příležitosti stoletého výročí vysazují po celém Jihomoravském kraji.

Nebylo to poprvé, co v Kyjově „kreslili“ lidmi a balónky. Před dvěma lety 11. listopadu vytvořili místní obří červený květ vlčího máku. Vzdali tak hold veteránům, které si svět právě 11. listopadu připomíná.