Červené víno chutná jako kofila, vinař do něj přidal kávu

  18:05aktualizováno  18:05
Po chilli či levandulovém vínu přichází na jižní Moravu další experiment. Vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku maceruje v červeném vínu speciálně praženou kávu. Vzniklo tak originální Cowein, na jehož etiketě písmeno „w“ nahrazuje dvě přeškrtnutá „f“ slova coffein.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

„Vůně je skutečně hodně kávová. Když člověk přičichne, jako první cítí krásně praženou kávu. A při ochutnání ta kávovitost přechází až v čokoládu,“ popisuje Maděřič novinku ze své produkce, kterou zákazníkům nabízí teprve dva měsíce.

Jak říká, chuť kávy a vína se krásně snoubí. „Chutná to skoro jako kofila. Kávová čokoláda je v chuti opravdu hodně výrazná,“ popisuje.

Nápad vyrobit tohle netradiční víno se přitom zrodil teprve na jaře při pracovní návštěvě ve Spojených státech amerických.

„K vínu tam přistupují velmi pragmaticky. Říkají, že hrozny révy vinné jsou jen jedním z mnoha druhů ovoce. A přistupují tak i k vínu. To je u nás bráno skoro kacířsky. Američané to berou mnohem sportovněji. Dělají víno velmi kvalitní, ale zároveň se nebojí experimentovat,“ vysvětluje žižkovský vinař.

Právě to se mu zamlouvá. „Sám mám rád experimenty, vždycky mě bavilo si s vínem hrát. Už do prvních sektů, které jsme dělali, jsem třeba přidával ledové víno jako takzvaný dozážní likér,“ vypráví.

Pak následovaly různé vinné nápoje, jako třeba dnes už proslavený Koziňon – vinný nápoj s přísadou sirupu z černého bezu, lidově přezdívaného kozičky.

Zrna putují až z Východního Timoru

Když se Maděřičovi během jeho americké mise dostalo na stůl červené aromatizované víno s čokoládou a s kávou, bylo rozhodnuto.

„Zaujalo mě, jak to voní a jak dobře je aroma kávy zakomponované do vína. Řekl jsem si, že hned jak přijedu domů, musím to vyzkoušet,“ směje se vinař.

Zhruba dva měsíce pak se svým sklepmistrem zkoušel dávat dohromady různé kávy s různými víny a ladili jejich poměry, až se podařilo vytvořit variantu, která jim chutnala a již se rozhodli představit zákazníkům.

Výroba není vůbec jednoduchá. „Vybrat kávu bylo složitější, než jsem si zpočátku myslel. Ne každá káva se hodí. My používáme čistou arabiku z Východního Timoru. Navíc vyžadujeme, aby měla certifikaci fair trade obchodu. A hlavně si kávu necháváme pražit přesně podle našich potřeb,“ popisuje.

S pražírnou se dohodl na speciální přípravě kávových zrn, tak aby se z nich uvolnilo co nejvíce aromatických látek. Pak už nejde o nic jiného než o studenou maceraci kávy ve víně.

„Teď používáme Dornfelder, který se svou ovocitostí ke kávě dobře hodí. Ale dokážu si představit i jiné odrůdy,“ podotýká podnikatel, který kávovým vínem s experimenty určitě nekončí.

Víno s pálivými papričkami sbírá ocenění

Co bude dál, ale zatím nechce prozrazovat. „Chtěl bych si ještě něco vyzkoušet, ale až čas rozhodne, co bude zajímavé,“ naznačuje. Že prostor pro experimenty na trhu skutečně je, dokazují ostatně i jeho kolegové.

Například velkobílovické vinařství Osička začalo vyrábět víno, jemuž dodávají říz pálivé papričky. A jejich Chilli víno sbírá ocenění po celém světě. I oni ladili výrobu mnoho měsíců.

„Některé chilli papričky se přidávají už v průběhu kvašení. Další se macerují v hotovém mladém víně. Používáme více druhů paprik. Jedna je na pálivost, jedna na dochuť, jiná na vůni,“ popsal Roman Osička, jednatel vinařství, které má v nabídce třeba i „sext“, perlivé víno s přídavkem ovoce – jahod, hrušek, černého bezu či malin.

Annovino v Lednici zase vyrábí víno višňové, v Mikulově pak vinařství Marcinčák víno levandulové. A takové vinařství Proqin ve Velkých Němčicích jde ještě dál a z hroznů zpracovává i to, co se většinou vyhodí – z hroznových jadérek vyrábí zastudena lisovaný vinný olej.

Nejčtenější

Na farmu už ne! Pomohl mu slovenský parťák, teď se Nečas chystá na galeje

Martin Nečas ze Charlotte se raduje po zisku Calder Cupu.

Jako první se útočník Martin Nečas nedočkavě vrhl na kapitána Patricka Browna, jenž zrovna převzal Calder Cup pro krále...

Naděje pro chudé i peklo pro sousedy. Sociální byty v Brně vzbuzují vášně

Ludmila Funtyová s partnerem a třemi dětmi už více než dva roky díky projektu...

Ohledně sociálního bydlení v Brně proti sobě stojí dva tábory. První, prezentovaný aktivisty blízkými Žít Brno,...

Někomu se nechtělo sesedat z kola, přes rušnou silnici namaloval cyklopruhy

Na rušnou silnici v Hladíkově ulici v Brně někdo namaloval nelegální přejížděcí...

Sesednout z kola, dojít s ním k nejbližšímu přechodu a pak dokráčet zpátky na cyklostezku. Takový způsob překonání...

Elektrokola škodí Pálavě i Podyjí, z rezervací se staly „tělocvičny“

Cyklista na elektrokole v lese

Móda elektrokol dělá těžkou hlavu ochráncům přírody. Problém ilustruje fotka z Facebooku. Cyklista s širokým úsměvem...

U Znojma zemřel po nehodě člověk, tři jsou těžce zranění

Na 42. kilometru dálnice D1 spadl na muže strom. Letěl pro něj záchranářský...

Po čelním střetu dvou osobních aut u Dobšic u Znojma na silnici I/53 jeden člověk zemřel, další tři jsou těžce zranění....

Další z rubriky

Školáci se učili o první pomoci, den nato zachránili tonoucí holčičku

Pět školáků na koupališti ve Veselí nad Moravou zachránilo topící se holčičku,...

Ideální načasování měla výuka první pomoci v jedné ze základních škol ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Den poté, co...

Pneumokok útočil na jihu Moravy loni víc než dříve. Na svědomí má 12 úmrtí

Pneumokok je nebezpečný hlavně pro děti do čtyř let a seniory nad 65 let....

Kulovitá bakterie o velikosti zhruba dvě tisíciny milimetru pojmenovaná pneumokok je sice malinký organismus, ale...

Kříženec staforda pokousal jiného psa i ženu, majitele hledá policie

Policisté pátrají po majiteli feny, pravděpodobně kříženky stafordšírského...

Na kokršpaněla i jeho majitelku zaútočila minulý týden v Hodoníně kříženka bojového plemene. Ženu museli ošetřit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz