Pátek 3. července 2020, svátek má Radomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. července 2020 Radomír

Červené víno chutná jako kofila, vinař do něj přidal kávu

  18:05aktualizováno  18:05
Po chilli či levandulovém vínu přichází na jižní Moravu další experiment. Vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku maceruje v červeném vínu speciálně praženou kávu. Vzniklo tak originální Cowein, na jehož etiketě písmeno „w“ nahrazuje dvě přeškrtnutá „f“ slova coffein.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

„Vůně je skutečně hodně kávová. Když člověk přičichne, jako první cítí krásně praženou kávu. A při ochutnání ta kávovitost přechází až v čokoládu,“ popisuje Maděřič novinku ze své produkce, kterou zákazníkům nabízí teprve dva měsíce.

Jak říká, chuť kávy a vína se krásně snoubí. „Chutná to skoro jako kofila. Kávová čokoláda je v chuti opravdu hodně výrazná,“ popisuje.

Nápad vyrobit tohle netradiční víno se přitom zrodil teprve na jaře při pracovní návštěvě ve Spojených státech amerických.

„K vínu tam přistupují velmi pragmaticky. Říkají, že hrozny révy vinné jsou jen jedním z mnoha druhů ovoce. A přistupují tak i k vínu. To je u nás bráno skoro kacířsky. Američané to berou mnohem sportovněji. Dělají víno velmi kvalitní, ale zároveň se nebojí experimentovat,“ vysvětluje žižkovský vinař.

Právě to se mu zamlouvá. „Sám mám rád experimenty, vždycky mě bavilo si s vínem hrát. Už do prvních sektů, které jsme dělali, jsem třeba přidával ledové víno jako takzvaný dozážní likér,“ vypráví.

Pak následovaly různé vinné nápoje, jako třeba dnes už proslavený Koziňon – vinný nápoj s přísadou sirupu z černého bezu, lidově přezdívaného kozičky.

Zrna putují až z Východního Timoru

Když se Maděřičovi během jeho americké mise dostalo na stůl červené aromatizované víno s čokoládou a s kávou, bylo rozhodnuto.

„Zaujalo mě, jak to voní a jak dobře je aroma kávy zakomponované do vína. Řekl jsem si, že hned jak přijedu domů, musím to vyzkoušet,“ směje se vinař.

Zhruba dva měsíce pak se svým sklepmistrem zkoušel dávat dohromady různé kávy s různými víny a ladili jejich poměry, až se podařilo vytvořit variantu, která jim chutnala a již se rozhodli představit zákazníkům.

Výroba není vůbec jednoduchá. „Vybrat kávu bylo složitější, než jsem si zpočátku myslel. Ne každá káva se hodí. My používáme čistou arabiku z Východního Timoru. Navíc vyžadujeme, aby měla certifikaci fair trade obchodu. A hlavně si kávu necháváme pražit přesně podle našich potřeb,“ popisuje.

S pražírnou se dohodl na speciální přípravě kávových zrn, tak aby se z nich uvolnilo co nejvíce aromatických látek. Pak už nejde o nic jiného než o studenou maceraci kávy ve víně.

„Teď používáme Dornfelder, který se svou ovocitostí ke kávě dobře hodí. Ale dokážu si představit i jiné odrůdy,“ podotýká podnikatel, který kávovým vínem s experimenty určitě nekončí.

Víno s pálivými papričkami sbírá ocenění

Co bude dál, ale zatím nechce prozrazovat. „Chtěl bych si ještě něco vyzkoušet, ale až čas rozhodne, co bude zajímavé,“ naznačuje. Že prostor pro experimenty na trhu skutečně je, dokazují ostatně i jeho kolegové.

Například velkobílovické vinařství Osička začalo vyrábět víno, jemuž dodávají říz pálivé papričky. A jejich Chilli víno sbírá ocenění po celém světě. I oni ladili výrobu mnoho měsíců.

„Některé chilli papričky se přidávají už v průběhu kvašení. Další se macerují v hotovém mladém víně. Používáme více druhů paprik. Jedna je na pálivost, jedna na dochuť, jiná na vůni,“ popsal Roman Osička, jednatel vinařství, které má v nabídce třeba i „sext“, perlivé víno s přídavkem ovoce – jahod, hrušek, černého bezu či malin.

Annovino v Lednici zase vyrábí víno višňové, v Mikulově pak vinařství Marcinčák víno levandulové. A takové vinařství Proqin ve Velkých Němčicích jde ještě dál a z hroznů zpracovává i to, co se většinou vyhodí – z hroznových jadérek vyrábí zastudena lisovaný vinný olej.

  • Nejčtenější

Řidiči v Brně obcházejí modré zóny stáním ve vnitrobloku. Zasáhne kontrolor

Radnice Brna-střed zřizuje pozici speciálního kontrolora. Bude vybavený tabletem, oblečený v civilu a na pozoru by se...

Migranti vykukovali pod plachtou kamionu, na D1 si jich všiml jiný řidič

Pět migrantů převážel řidič nákladního auta po dálnici D1. Policisty na podezřelý vůz upozornil kolemjedoucí řidič,...

Za vraždu známých, kteří jej přistihli při krádeži, dostal muž 30 let

Krajský soud v Brně poslal na 30 let do vězení Antonína Štauberta za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi. Uložený trest je...

Muž najel záměrně v plné rychlosti do náhodného chodce, dostal 12,5 roku

Za úmyslné sražení muže osobním autem v okrajové části Brna si šestatřicetiletý Lukáš Flodr odpyká ve vězení 12,5 roku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Vodní horská dráha už funguje, unikátní tobogan měří 242 metrů

Spolupracovnice MF DNES vyzkoušela nový tobogan, který představil Aqualand Moravia v Pasohlávkách. Jde o evropský...

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

V Brně si došlápnou na řidiče, „dálnici“ přes centrum omezí povolenky

Řidiči už by si neměli tak často zkracovat cestu historickým centrem Brna. Po prázdninách začnou platit přísnější...

Nikde chvíli neposedí, karanténu si však cestovatel Kolbaba doma užil

Brněnský rodák a cestovatel Jiří Kolbaba už 25 let zkoumá svět vlastníma očima a podle svých slov hlavně srdcem. Ačkoli...

Řemeslu se oceněný bednář učil od starých mistrů, škola žádná nebyla

Bednář Eduard Bařina z Čejkovic na Hodonínsku se stal Mistrem tradiční rukodělné výroby roku 2020. Jeho rodina vyrábí...

Jižní Moravou už lze jezdit bez hotovosti, útratu spočítá systém v noci

Cestování veřejnou dopravou na jižní Moravě vstupuje do nové éry. Od 1. července už po mnoha odkladech půjde konečně...

Najdete na iDNES.cz