Zasedání brněnského zastupitelstva.

Zasedání brněnského zastupitelstva. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Brno uznalo chyby při privatizaci, lidé dostanou svůj bytový dům levněji

  • 1
Špatně zadaný posudek z bytového odboru a nedostatečné podklady pro prodej domu uvrhly obyvatele činžáku s osmi byty v Lesnické ulici v Brně do roků nejistoty. „Kolik vlastně za byt zaplatíme?“ ptali se marně. Teď si oddechli. Brněnští zastupitelé chybu města přiznali a dali jim pětinovou slevu.

Podle radního pro správu majetku města Marka Janíčka (ANO) jde o poslední výjimku tohoto druhu. „O dalších podobných případech nemám informace,“ poznamenal Janíček.

Chyba nastala v procesu privatizace, kterou odsouhlasilo zastupitelstvo za vlády ČSSD a ODS v roce 2012. Tehdy se byty prodávaly s výraznou slevou, někdy až za třetinu. Nové vedení města však po svém nástupu v roce 2014 pravidla změnilo a nastavilo cenu obvyklou, což v tomto případě znamenalo 27 milionů korun.

Lidé se vzbouřili, že za zdržení nemůžou. A vyhráli. Za dům s osmi byty, dvorkem a pozemkem teď tak dají jen něco přes 20 milionů.

„Jsme rádi, že to tak dopadlo, i když je fakt, že kdyby privatizace postupovala, jak měla, dali bychom třetinu. Navíc dům potřebuje opravy, protože za ty roky do něj město neinvestovalo,“ podotkl Aleš Filip, jehož rodina žije v domě už od roku 1947.