ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Proti obchvatu Mikulova je podaná žaloba, stavbu může opět zbrzdit

  • 32
Proti rozhodnutí Jihomoravského kraje, který v prosinci pravomocně povolil stavbu obchvatu Mikulova, je podaná obžaloba. V tiskové zprávě to uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země. Kdo žalobu podal však neuvedl. Obchvat je součástí připravované dálnice D52, která by měla spojit Brno s Rakouskem. Žaloba může stavbu zpozdit.

Na českém území chybí 23 kilometrů dálnice D52, přičemž obchvat Mikulova je ze všech úseků v přípravě nejdále. Krajský úřad se loni vypořádal s námitkami Dětí Země a původní nepravomocné územní rozhodnutí potvrdil po 15 měsících.

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl loni v prosinci uvedl, že státní organizace chce v červnu žádat o stavební povolení, dokumentace je připravená. Případný neúspěch u soudu však může stavbu znovu oddálit. 

O obchvatu Mikulova se mluví zhruba deset let a dlouho politici mluvili o tom, že není problém jej postavit i v době neexistence krajských zásad územního rozvoje. V současnosti však ŘSD vzhledem ke všem průtahům neuvádí termín zahájení stavby.

Kvůli obchvatu Mikulova už v minulosti soudy musely rozhodnout, zda je zákonná výjimka, kterou stavbě dalo ministerstvo životního prostředí. Nakonec žalobě Dětí Země a dalších fyzických osob nevyhověly.

Rakušané otevřeli poslední část dálnice do Vídně, na D52 se ještě nekoplo

Pro ostatní úseky od Pohořelic k Mikulovu ŘSD už zažádalo o územní rozhodnutí a letos čeká postupné vydávání rozhodnutí. I v těchto případech lze očekávat, že se Děti Země budou proti rozhodnutím odvolávat.

Rakušané v minulých letech postupně dovedli dálnici téměř k hranicím. Čtyřpruh vede až k Poysbrunnu a loni na podzim se otevřel dvoupruhový obchvat Drasenhofenu, který lze v budoucnu o další dva pruhy rozšířit.

,