V rezidentních zónách Břeclavi budou moct od 1. května parkovat cizí auta díky...

V rezidentních zónách Břeclavi budou moct od 1. května parkovat cizí auta díky nálepce za sklem. | foto: město Břeclav

Břeclav našla inspiraci v cizině, parkovat se bude s nálepkou za sklem

  • 3
Na oknech aut v Břeclavi se vedle dálniční známky bude už od 1. května objevovat ještě jedna žlutá nálepka. Díky ní budou moci lidé na jeden den zaparkovat v ulicích Břeclavi, aniž by jim hrozila „botička“.

V rezidentních zónách, které pokrývají centrum Břeclavi a jeho sídliště, v současnosti jen tak někdo zaparkovat nemůže. Místa jsou tu jen pro ty, kteří v ulicích bydlí nebo podnikají a zaplatí si celoroční parkovací kartu.

„Jsou ale výjimečné případy. Například když se stěhujete a přijede vám pomoci kamarád s dodávkou. Nebo u vás přespává návštěva. Jsou tu i drobní živnostníci, kteří v domě třeba malují nebo něco opravují,“ poukazuje šéf břeclavské městské policie Stanislav Hrdlička na případy, se kterými dosud systém parkování nepočítal.

Řemeslníci se zatím s nářadím musí tahat ze vzdálených záchytných parkovišť. A nebo mohli zaparkovat před domem, ale museli počítat s rizikem botičky a pokuty.

Známka bude platit 24 hodin, prodávat ji budou strážníci

Taková starost jim od května odpadne. Strážníci začnou prodávat speciální nálepky podobné dálničním známkám, díky kterým bude moci v rezidentní zóně zaparkovat kdokoliv. Ovšem jen na 24 hodin. Známka začíná platit v okamžiku, kdy řidič na čelní stranu vypíše registrační značku auta, datum a čas. A nalepí ji na sklo.

Lidé za ni zaplatí padesátikorunu. „Cena je stanovena vyšší. Musíme totiž respektovat hlavně potřeby rezidentů. Aby zakoupení této známky nebylo cenově výhodnější,“ vysvětluje Hrdlička.

Břeclav se nechala inspirovat v zahraničí. „V České republice, pokud vím, ještě takový systém nikde nevyužívají,“ domnívá se šéf břeclavských strážníků. Právě proto museli zavedení známky konzultovat i s ministerstvem dopravy.

Teď ještě známka čeká na požehnání krajského úřadu. A od 1. května už by měla být v Břeclavi běžně k dostání. Prodávat ji budou přímo strážníci. Na jejich služebně si ji zájemci mohou koupit nepřetržitě – 24 hodin denně včetně sobot a nedělí.