Asistenční centrum pro uprchlíky se z brněnského výstaviště přestěhuje do menších prostor.

Asistenční centrum pro uprchlíky se z brněnského výstaviště přestěhuje do menších prostor. | foto: Policie ČR

Proud uprchlíků slábne, asistenční centrum se stěhuje do menších prostor

  • 0
Jihomoravské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny se z brněnského výstaviště stěhuje do nových prostor na jihu města. Nápor běženců, kterých je dnes na jihu Moravy kolem 41 tisíc, už dnes není tak velký, a není proto ani potřeba tak velké místo, jako je právě veletržní pavilon.

Oproti prvnímu týdnu v březnu, kdy prošlo registrací v krajském asistenčním centru pro uprchlíky (KACPU) až 1700 osob za den, se v poslední době počet snížil na pár stovek denně. „Poslední měsíc přichází nejvíce lidí začátkem pracovního týdne, to jich přijde zhruba tři až čtyři stovky, v dalších dnech se pak počet registrací pohybuje kolem stovky a nepřekročí dvě stě za den,“ přiblížila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) tak už nejsou velké prostory ve veletržním areálu v pavilonu B potřeba. „Výstaviště navíc pavilon potřebuje pro své vlastní účely. Proto stěhujeme centrum do soukromé budovy na adresu Hněvkovského 65 v městské části Brno-jih. Ta nám poskytne poloviční kapacitu,“ vysvětlil Grolich s tím, že přicházet sem mohou uprchlíci od 1. června, dokdy slouží Ukrajincům pavilon na výstavišti. Jeho tříměsíční provoz vyšel Jihomoravský kraj na více než deset milionů korun a nyní čeká, kolik mu stát proplatí.

V nové budově KACPU budou k dispozici dvě podlaží. Dole se bude nacházet infopoint a v patře následně budou probíhat veškeré procesy, které jsou zatím i ve stávajícím asistenčním centru ve veletržním areálu.

„Centrum bude sloužit hlavně pro registraci, vystavení víz u cizinecké policie nebo odboru azylové a migrační politiky a také jako první kontakt s pracovním úřadem. Nebudou zde chybět ani zdravotní pojišťovny,“ vyjmenoval hejtman.

Hejtmanství nepočítá s tím, že tady budou prostory ke standardnímu ubytování, což nebyly ani na výstavišti. „Kdo sem přijde v noci a nebude mít kde složit hlavu, tak tu samozřejmě přespat může,“ doplnil Grolich. K dispozici bude třicet lůžek pro nouzové ubytování, tedy méně než na výstavišti.

Podobně se sníží i počty pracovníků, kteří tady budou uprchlíkům k dispozici. „Personální obsazení policie snížíme na polovinu.Bude tu působit kolem patnácti až dvaceti lidí,“ sdělil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Hasiči ale početní stavy příliš snižovat nebudou, mají totiž na starosti rozvoz uprchlíků do přiděleného ubytování. Jde o Ukrajince, kteří si sami už dopředu nezajistili vlastní bydlení, což je ale menšina.

Ukrajinští uprchlíci, kterých je na jihu Moravy přes 41 tisíc, se snaží postupně zapojit do života v České republice a především do pracovního procesu. Přes Úřad práce už v Jihomoravském kraji našlo zaměstnání 7340 lidí. Skutečné číslo ale bude vyšší, protože ne každý musel jít cestou přes úřad.