Hospoda na hlavní městské třídě má dlouholetou tradici. A přestože provozovatelé se postupně vystřídali, své koncepce a zaměření na maďarskou kuchyni se stále pevně drží. Je to geniální strategie. V dnešní době je trendy mít jídelníček spíš po italsku salátově a těstovinově lehký, to v Szegedu ignorují a dělají dobře.
test menuMF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka restauraci navštívila nejméně dvakrát. Dnes: Szeged, Burešova 2, 602 00 Brno Hodnocení: 50 % |
Je srpen, čas voňavých rajčat a naducaných paprik. V poledním menu restaurace Szeged se správně vyjímá sezonní lečo, pokud je navíc z čerstvé zeleniny, není co dodat.
Ale v poledním jídelníčku jsou nepěkné úlety i jinam. Ke Krakonošovu řízku, děsivě nesprávnému "Gordon blue" nebo kuřeti s kompotovaným ananasem.
"Knedlíky nejsou naše," přiznal ochotný číšník hned při objednávce a zaslouží si pochvalu za upřímnost. Je to na nich poznat. Plněné bramborové nejsou kypré, dokonce ani dostatečně dobře rozmražené.
Plátky těch houskových jsou uniformní, bílé, s drobivou texturou. V Brně zatím neznám cenově dostupnou hospodu s poledním menu, která by se pyšnila poctivými domácími knedlíky. Ale v Szegedu, kde každodenní nabídce vládne paprikový guláš a zelí, by se kynutí, kulatí, šišatí, houskoví nebo špekoví borci vyjímat mohli.
Citlivě zahuštěný maďarský guláš byl ozdoben několika kostkami masa s trochu tužší svalovinou. Dobře upečená byla naopak vepřová pečeně se zadělávaným zelím.
Záhadou ale zůstává nepřirozeně růžová barva masového závitku. Na co se dá do Szegedu zajít opakovaně, je voňavý masový vývar plný na skus uvařených nudliček a točená kofola za přívětivých devatenáct korun.
I provoz restaurace je vymyšlen prakticky a má jednoznačnou funkci. Vchod, vpravo výčep s pivem a vlevo místo pro nekuřácké obědy. Szeged má smysluplné pojetí a mohl by být azylem pro fajnšmekry. Při běžném obědě je ale na talíři spíš šedý a nezáživný průměr.