Do Olešnice jezdí i hodně lyžařů z Brna. Ještě letos by si lidé v Olešnici mohli při sportování užít více luxusu.
"Ještě v letošním roce chceme vlek zvětšit o dalších padesát až šedesát metrů, posuneme výstup tak, aby měli lyžaři lepší prostor na vystupování i delší sjezd. Na něm budou moci také nabrat vyšší rychlost," plánuje provozovatel Lubomír Rek.
Úprava podle něj zvedne převýšení o dalších pět metrů, odstraní se také úzké místo sjezdovky. O tu je letos nečekaný zájem. I díky tomu, že olešničtí před sezonou zvýšili počet sněhových děl.
S jejich pomocí si pak vytvořili takovou zásobu technického sněhu, že na sedmihektarové sjezdovce zahájili sezonu jako první v celém kraji. I dříve než konkurence na Vysočině.
"Je zde spousta lidí i spousta sněhu, co víc si přát. Na parkovišti je plno, během dne zde už od svátků stojí tak 250 až 300 aut, i v pracovní dny. Kapacitu máme naplněnou ze sto procent," pochvaluje si Luboš Kukla z olešnického skiareálu s tím, že zásoby ze sněžných děl by s trochou nadsázky mohly vydržet až do července.
Do Olešnice za bílou nadílkou vyrážejí lidé z širokého okolí, hlavně ale Brňané, na večerní lyžování. Nechybí ale ani návštěvníci z Vysočiny. "Našli si k nám cestu i lyžaři z Novoměstska, je zde dobrý svah a začali jsme dřív než u nich v okolí," vysvětluje Rek.
Zájem o lyžování paradoxně zvedla i ekonomická krize
Zájem o zdejší areál podle místních podpořila dokonce i letošní hospodářská krize. "Řada fabrik a provozů omezila výrobu a dala lidem dovolenou. Oni ji využívají tak, že dojíždějí na sjezdovku. Každodenně od osmi hodin ráno je obsazená," popsal olešnický starosta Zdeněk Peša.
"V plánu teď máme spustit také druhý vlek," dodal Rek s tím, že zařízení je zastaralé a jeho provoz přináší řadu komplikací. Zdejším provozovatelům by ráda pomohla i radnice. Na nový vlek skiareálu se pokusí získat dotaci.
Ten současný se ale bude prodlužovat i bez ní. Provozovatelé chtějí náklady krýt ze zisku. Zvýšit ještě před další sezonou chtějí také kapacitu restaurace s 35 místy, kterou dokončili teprve loni na podzim.
"Rádi bychom udělali i zastřešení nového zimního posezení, bude to obsluhovaný úsek u bufetu, jakási zimní zahrada, která sice nebude vytápěná, ale zvýší kapacitu zhruba na dvojnásobek oproti dnešnímu stavu," vysvětlil Lubomír Rek.