Rozbory potvrdily nadlimitní počty bakterií, dále se kontroluje složení zmrzliny i výrobní zařízení. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková, což inspekce přičítá rozšířenosti příchutě.
Kontroly SZPI |
Podle Kopřivy inspektoři chodí spíš do prodejen, kde očekávají problémy, nebo takových, které už dříve pochybily. „Dosud jsme hodnotili 97 vzorků zmrzliny a lze říct, že každá druhá nesplnila limity. Je to jeden z nejhorších výsledků z posledních let. Vedeme pak správní řízení, ve kterém hrozí sankce desítky tisíc korun,“ uvedl Kopřiva. Dodal, že do Minoritské ulice v Brně do prodejny Ještě jednu zavítali inspektoři kvůli tomu, že je nová, ale nezjistili tam žádné závažné problémy.
Falšování potravin je běžné v každé páté restauraci, zjistila inspekce |
Z 97 odebraných vzorků nevyhovělo 47. Laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií. „Za hlavní příčinu lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a kontaminované vstupní suroviny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu,“ vyjmenoval Kopřiva.
Podle něj někteří provozovatelé na konci dne nelikvidují neprodanou zmrzlinu a následující den ji vrací zpět do stroje, čímž se mohou přenášet bakterie ze stroje na zmrzlinu a zpět. V provozovnách s problémy zakázali inspektoři používání zařízení a nařídili jeho sanitaci. Až po vyhovujícím výsledku rozboru akreditovanou laboratoří lze zařízení znovu používat.
Loni při kontrolách zmrzlin nevyhověla také polovina vzorků, předloni 37 procent a o rok dříve 30 procent. Kromě toho inspektoři letos hodnotili 34 vzorků ledů do nápojů a 22 z nich nesplnilo hygienické limity. Objevovaly se tam bakterie. Podle Kopřivy to lze přičíst podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.